Бургаски ученици донесоха медали от математически състезания

66707
Бургаски ученици донесоха медали от математически състезания
Снимка: БГНЕС

 За учениците от бургаската математическа гимназия краят на 2013 г. е белязан с блестящи успехи. От два престижни математически форума те донесоха на училището си златни, сребърни и бронзови медали, купи и грамоти, с което още веднъж доказаха, че в ПМГ „Акад. Никола Обрешков” талантите се развиват успешно.

С три бронзови медала се завърнаха младите бургаски математици от престижното азиатско  математическо състезание  AITMO (Asia Intercities Teenager's Mathematics Olympiad) 2013. То се проведе в индонезийския град Богор между 25 и 30 декември 2013 г. За медали се състезаваха 128 математици от 10 страни – Индия, Индонезия, Иран, Казахстан, Китай, Малайзия, Тайланд, Тайван, Филипините. Единствената европейска страна бе България, представена от два отбора – на математическите гимназии в Бургас и София.

Все повече са работещите ученици от 10 - 12 клас

Забелязва се една ясно изразена тенденция на увеличаване на работещите ученици от 10–ти до 12-ти клас, като в последната година о...

Отборът на ПМГ Бургас в състав: Гергана Георгиева от Xа клас с учител Тонка Михова и Константин Гаров, Христо Добрев и Кристина Атанасова от VIIIб клас с учител Елка Хаджийска , спечелиха бронзови медали в индивидуалната надпревара. В отборното класиране бургаските математици са втори подгласници, за което получиха купа и бронзови медали, а в групата–първи подгласници.

Децата от Бургас и София впечатлиха азиатските си домакини и с атрактивен български народен танц, за който получиха  поредната купа.

Заради изключително доброто представяне на българските ученици организаторите на състезанието са взели решение през 2015 г. то да бъде преименувано на ITMO (International Teenager's Mathematics Olympiad) и от азиатско да се превърне в интернационално математическо състезание.

На 7 декември 2013 г. се проведе двадесет и второто издание на Националния математически турнир „Иван Салабашев”  за деца от 2-ри до 12-ти клас, в който Бургас беше представен от ученици във всички възрастови групи. На този турнир възпитаниците на бургаската математическа гимназия завоюваха един златен, два сребърни и един бронзов медал, четирима състезатели получиха грамоти за отлично представяне. 

4 пъти е нарастнал за година броят на българчета, които учат китайски

Близо четири пъти за една година се е увеличил броят на учениците в България, които изучават китайски език, каза Антония Цанкова, дирек...

Изключително силно е представянето на петокласниците. Румен Иванов приключи турнира с максимален резултат и взе златния медал за своята възрастова група. В тази група и сребърният медал е за бургаски ученик - Галин Тарашев, а Жаклин Катърджиева получи грамота за отличното си представяне.

Сребърен медал спечели и Николай Шиваров от 7 клас, а Магдалена Георгиева от 11 клас получи бронзовият медал в своята група. С грамоти за отлично представяне  приключи турнирът за  Мартин Григоров от 6 клас и Митко Стайков от 11 клас.

Награждаването на победителите ще се проведе на 12 януари 2014 г. в Института по математика и информатика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини