България спечели десетки медали от олимпиади и балканиади в областта на науката

1710
България спечели десетки медали от олимпиади и балканиади в областта на науката
Снимка: iStock/Guliver

61 медала спечелиха български ученици от международни олимпиади и балканиади през 2016 година. 6 са медалите от Международната олимпиада по математика, 4 – по физика, 7 по химия, 3 – по биология, 3 – по информатика, 5 – по математическа лингвистика, 7 – по астрономия, 6 – от европейската олимпиада по природни науки, 12 – от Балканиадите по ма тематика и 8 – от Балканиадите по информатика (за старша и младша възраст), обобщават от Министерството на образованието и науките (МОН).

През 2016 г. България бе домакин на XXI Международна олимпиада по астрономия за ученици от 14 до 18 години. В нея участваха 78 състезатели от 16 държави. Сред тях са най-силните млади астрономи на Русия, Китай, Индия, Италия, Република Корея. На тази олимпиада е и най-доброто представяне на България досега – освен седемте медала, имаме отново абсолютен победител. Това е Бойко Красимиров Борисов от СМГ „Паисий Хилендарски“, София, който спечели златен медал и Диплом за най-добър резултат. Освен Бойко Красимиров Борисов, златни медали в международни олимпиади и балканиади през 2016 г. са спечелили още: Христо Веселинов Венев от СМГ с два златни медала: от Международната олимпиада по информатика и от Балканската олимпиада по информатика, старша възраст; Кристиан Георгиев Георгиев от ОМГ "Академик Кирил Попов", Пловдив на Международна олимпиада по математическа лингвистика; Евгени Стаев Кайряков от СМГ на Балканска олимпиада по математика, младша възраст;

Кунева: Увеличението на учителските заплати е най-голямото за последните 10 години

Вярвам, че цялото българско общество видя каква сила представляват учителите. Видя ги като сила, като изключително важна, движеща сила ...

Енчо Иванов Мишинев от МГ "Атанас Радев", гр. Ямбол на Балканска олимпиада по информатика, старша възраст; Радослав Димитров, ОМГ - Пловдив, 10 клас – златен медал Балканска олимпиада по информатика младша възраст.

През 2017 година България отново ще бъде домакин на международни олимпиади – на Балканската олимпиада по математика за ученици до 15 години и половина и на Европейска младежка олимпиада по информатика за ученици до 15 години и половина.

В олимпиадите по учебни предмети 107 ученици са станали лауреати. Най-голям е броят им от София град (40 ученици), Варна и Пловдив (по 11 ученици). Училища с най-много участници в националния кръг на олимпиадите са СМГ „Паисий Хилендарски“ (143 ученици на национален кръг, като най-много са участниците в олимпиадите по математика, информатика, физика и химия), Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ – гр. Варна (82 ученици на национален кръг), Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов” (62 ученици, основно по химия и физика), ЕГ „Иван Вазов“ ─ гр. Пловдив (55 ученици, главно по испански и италиански език), ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ ─ гр. Бургас (49 ученици), МГ „Гео Милев“ ─ гр. Плевен (39 ученици).

През 2016 година Министерство на образованието и науката е финансирало подготовката и провеждането на областните и национални кръгове на 21 национални ученически олимпиади, както и подготовката и пътуването на разширените национални отбори за международни и европейски олимпиади и балканиади в размер на 1 175 753 лв. Според постигнатите резултати на учениците в националните и международни олимпиади, по модул „Осигуряване на обучение на талантливи ученици за участие в ученическите олимпиади“ на Национална програма „Ученически олимпиади и състезания”, са финансирани 784 училищни проекта за подготовка на ученици за олимпиади през учебната 2016 ─ 2017 година, на обща стойност 1 433 315 лв.

МОН даде назаден за психопрегледите на учителите

Просветното министерство даде назаден относно новото изискване учителите да ходят всяка година на задължителни психопрегледи, което бе ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Чернодробна трансплантация №100 направиха във ВМА

"60 от сърце": Кампания помага на деца в неравностойно положение да ходят на театър

Първокласници намериха и върнаха голяма сума пари

Възобновяват костно-мозъчните трансплантации в ИСУЛ

Лекари от ИСУЛ с публикация в престижно списание

Над 200 близнаци родени у нас през 2023 г. с помощ от Центъра за асистирана репродукция

Абитуриенти отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини