X
 
 

Български алпинисти ще проправят нов маршрут към връх в Пакистан

1966 0
Български алпинисти ще проправят нов маршрут към връх в Пакистан
Снимка: Getty Images/Guliver
Четиричленна българска експедиция ще се опита да направи премиерни изкачвания в долината Чаракуза (CharakusaValley), разположена в планината Каракорум, Пакистан, като основна цел на катерачите е изключително красивият връх „Nayser Brakk“. Върхът е с формата на четиристенна пирамида с почти отвесни, изцяло скални стени, което го прави изключително сложен технически за изкачване. Така „скромната“ му на пръв поглед височина от 5200 метра се превръща в сериозно изпитание за алпинистите. Досега едва 10-тина души в света са се кавали на върха, като сред тях не е имало български катерачи.

Николай Петков и Руслан Вакрилов от АК “Планинец”, Дойчин Боянов – СК “Вертикален свят” и Венцислав Костов от АК „Млад дихател“се отправят към долината Чаракузас амбициозната задача да проправят изцяло нов маршрут към върха, извън 3-те маршрута за изкачване, познати досега. Подготовката им е отнела месеци на планиране, издирване и проучване на цялата налична информация за терена, прецизна тактическа и физически подготовка.

Сестри Стоеви ще продължават да се състезават за България

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев проведе среща със състезателките по бадминтон Габриела и Стефани Стоеви. След неколкокра...

„Ние ще катерим по изцяло скален терен, в отвес. Идеята ни е да прокараме нов маршрут по „NayserBrakk“ или по някой от околните ненаименувани върхове, по изцяло скална стена. Техническата сложност на този вид катерене (т.нар. big wall) е много по-висока. Изискват се специални технически умения за изкачване по такъв терен“, разказа Руслан Вакрилов.

Николай Петков и Дойчин Боянов са двама от най-опитните ни алпинисти, с множество премиерни изкачвания по трудни стени и върхове. Николай Петков е участник в първата българска експедиция на Еверест през 1984 г., когато бе направен пълен траверс на върха. Дойчин Боянов има зад гърба си много премиери в Каракорум и на Антарктида, както и осем хилядниците Нанга Парбат, Гашербрум 1 и Еверест без кислород. Венцислав Костов е натрупал опит за катерене по дълги стени в Йосемити и планините на Европа и Азия, а Руслан Вакрилов е фотограф и катерач, участник в експедициите Гранитни Алпи и Опашката на Дракона, Патагония (2015-2016 г.)

Снимка: архив

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители