Българско изобретение без аналог в света

36403

Изкуствена ръка с невероятна функционалност! Протезата е дело на трима млади българи. Подобни постижения заслужават внимание и затова ще ви припомним накратко тяхното начало и докъде ги доведе то. А най-добре ще е да видите видеото, заслужава си.

ChipoLabs Ltd е компания, занимаваща се с конструирането и производството на висококачествени човешки горни протези. Визията на младите българи е много проста: създаване на достъпни изкуствени протези за тези, които имат нужда от тях. Партнирайки си с различни организации и здравни центрове, тяхната цел е изобретението им да достига до повече хора.

SMART HAND няма еквивалентен продукт с подобна функционалност, което я прави иновация на световно ниво.

Георги Чипов, изобретател и съосновател на ChipoLabs, е движещият фактор. Идеята му се ражда преди няколко години, докато Чипов е все още студент в Техническия университет в София. Именно там той натрупва познанията, които му позволяват да превърне идеята в реалност. Скептицизмът на приятели и колеги не го спира. Той разбира за конкурс, организиран от StartItSmart (2011 г.). След това среща Ивайло Янков и Димитър Конев, които се заинтересоват от идеята, макар тя да звучи странно по това време. Заедно тримата разработват бизнес план за фондация Empower, която подават и участват в конкурса. И който конкурс печелят!

Наградата от 25 000 евро те използват за създаване на SMART HAND. Това е прототип, който може да се постави на нуждаещ се пациент.

Протезата се задвижва от шест висококачествени швейцарски електромотора. Предизвикателството е постигането на максимален брой движения от максимален брой електромотори.

ChipoLabs бе номинирана в Forbes Business Awards 2012, категория „Най-добър стартиращ бизнес”

Подобните протези на пазара са с по-малка функционалност. Те изискват специално обучение, за да може пострадалият да борави с тях, а самото то отноме много време. И накрая цената: SMART HAND е няколко пъти по-евтина от пазарните си конкуренти.

Автор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини