Деца от БГ училища в Испания представят преписи на "История Славянобългарска"

12727
Деца от БГ училища в Испания представят преписи на "История Славянобългарска"

30 ученици от българските неделни училища в Испания ще представят оригинални преписи на "История Славянобългарска".

От 1 до 7 септември в Самоков ще се проведе ІІ-ият Международен младежки арт фестивал, организиран от Национален дарителски фонд "13 века България" с помощта на Държавната агенция за българите в чужбина и под патронажа на вицепремиера Симеон Дянков, съобщават организаторите.

Идеята започва от българските неделни училища "Свети Иван Рилски" и асоциация "Балкан", Мадрид и Хатива. Децата, които са поканени да участват ще представят най-интересните и добри преписи. Те са подбрани от училищното настоятелство и учителския състав на българското училище в Мадрид.

По време на форума децата от Испания ще имат занимания по творческо писане, ще се запознаят с историята и съхранените стари ръкописи в българската Света обител манастирът "Св. Иван Рилски". Те ще изработят икони с помощта на студентите по дърворезба и стенопис, участници в проекта "Река на толерантността" и ще участват в курс по ръкоделие и плетиво. Проектът е част от кампанията "Принос на българските училища в чужбина към запазването и разпространяването на българския език, история и културно наследство".

В рамките на ІІ-я Международен младежки арт фестивал ще се състои уъркшоп, който ще се ръководи от известни художници и преподаватели от различните университети. Темата ще бъде: "Представяне на различните религии през призмата на изкуството". Уъркшопът включва две части – създаване на художествени творби и създаване на фотографии от участниците. Креативната сесия ще представлява 96-часово предизвикателство за алтернативен поглед към различните религии, съжителстващи на територията на Самоковския регион. Участниците ще представят своите творби на изложбите през последния ден на фестивала в Сарафската къща пред публика – 6 септември 2012 година.

На фестивала ще участват млади художници и фотографи от България, Румъния, Сърбия и Турция.

Редактор: Георги Иванов

250 години от написването на "История славянобългарска"

На 19-ти юни - деня на Преподобний Паисий Хилендарски, се навършват 250 години от написването на "История славянобългарска". "Смята се...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини