Дянков дава 1 млн.лв. за Мадарския конник

8996
Дянков дава 1 млн.лв. за Мадарския конник

1 млн. лв. дава финасовият министър Симеон Дянков за Мадарския конник. Това стана ясно днес по време на обществената дискусия „Корените на България - нов маршрут за културно-исторически туризъм между Велики Преслав, Шумен и Търговище” в рамките на националната кампания "Чудесата на България 2012”, предаде Стандарт нюз.

Преди седмица е воден разговор със специалисти за това как преди да се започне социализирането на релефа, да се направи консервация на самата скала, която е леко разцепена. Трябва да бъде намерен най-добрият начин за консервация на базата на трите предложения, които са правени през последните години. За Шуменската крепост едва ли ще бъде отпусната голяма сума от тук нататък, след като бе реставрирана със средства по норвежки проект. Но на изградената база може да се реализират по-малки проекти, каза още Симеон Дянков. Мадарският конник е археологически паметник, изсечен в скалите барелеф на 23 м височина от основата на отвесна скала.

По време на дискусията финасовият министър заяви още, че Плиска и Велики Преслав като стари столици са сред най-важните археологически обекти.

Преди година и половина имаше проблеми със собствеността на Националния историко-археологически резерват „Велики Преслав”, каза още Симеон Дянков по повод на това, че присъдените от кампанията „Чудесата на България” по 1 млн. лв. за десет обекта все още не са получени. С решение на Министерския съвет резерватът е собственост на общината и вече тя реално, на базата на този милион, ще може да разработва проекти за много повече. Още повече, че първият проект за 3 млн. лв. вече е факт. Когато излязохме с тези 10 обекта, въпросът беше кой реално има собственост и проекти, каза още Дянков. Оказало се, че единствено за Перперикон е имало готов проект на проф. Николай Овчаров.

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини