Добра новина: Ученик от СМГ създава история в изкуствения интелект

9193
Добра новина: Ученик от СМГ създава история в изкуствения интелект
Снимка: МОН

Добра новина, свързана с българското образование: ученикът от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ (СМГ) Георги Пашалиев постига исторически успехи за България в сферата на изкуствения интелект. Миналото лято, младежът, който през тази година ще бъде в 12. клас, е стажант в един от най-добрите университети в света - ETH в Цюрих. Там той работи под ръководството на д-р Никола Константинов, който от тази година е изследовател в INSAIT, проф. Мартин Вечев и Флориан Дорнер, докторант в института Макс-Планк. Темата на стажа е разработване на нови алгоритми за споделяне на данни с цел създаване на по-надежден изкуствен интелект. Благодарение на стратегическото партньорство между швейцарското висше училище и българския институт INSAIT, това лято Георги продължава работата си в София. Това съобщиха от пресцентъра на МОН.

Преди дни идва и първата голяма новина, свързана с младежа. След усилена работа, започнала през лятото на 2022, ученикът записва името си сред авторите на NeurIPS - най-реномираната научна конференция за изкуствен интелект в света и в топ 10 измежду всички сфери на науката. Така за първи път в историята български ученик участва с публикация на форум от такъв ранг в тази сфера.

За да може повече български деца да имат същата уникална възможност като Георги и то тук - в България, INSAIT разработва собствена програма, която дава възможност на най-добрите български ученици да участват в научни изследвания на световно ниво в София. Програмата носи името STARS, съкратено от английски: Science, Technology and AI ResearchInternshipforHigh-SchoolStudents. Програмата е уникална, тъй като в продължение на 8-10 седмици учениците не само работят рамо до рамо с реномирани учени по едни от най-актуалните теми в изкуствения интелект, но и активно участват във всички дискусии в инстутита.

Още: Ето кои българчета ще ни представят на Международната олимпиада по информатика

Програмата стартира това лято в София и заедно с Георги работят още 3-ма младежи, всеки от които показва огромен потенциал за развитие. Сред тях са Мария Дренчева от Софийската математическа гимназия, Рени Паскалева от Първа частна математическа гимназия и Теодора Тодорова от Математическата гимназия в Бургас. През 2024 г. научната организация планира да открие нови 10 места за кандидатстване.

Примпоняме, че освен STARS, в България има и други установени програми за ученици и развиване на таланти като ученическия институт по математика и информатика УчИМИ и Лятната Изследователска Школа (ЛИШ) към Института по Математика и Информатика, Българска Академия на Науките (ИМИ-БАН)

За INSAIT

Институтът INSAIT към Софийския университет „Св. Климент Охридски” има стратегическата цел да превърне България във водещ център за изследвания и иновации в областта на информатиката и изкуствения интелект. Само преди месец институтът стана част от ELLIS - водещата европейска инициатива за изкуствен интелект. С това България стана първата страна в Източна Европа, която влиза в мрежата, където членуват Оксфорд, Кембридж, Макс-Планк и други. Повече за INSAIT може да прочетете на www.insait.ai.

Още: Младо семейство дари 1000 лева на детското отделение в Смолян

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Чернодробна трансплантация №100 направиха във ВМА

"60 от сърце": Кампания помага на деца в неравностойно положение да ходят на театър

Първокласници намериха и върнаха голяма сума пари

Възобновяват костно-мозъчните трансплантации в ИСУЛ

Лекари от ИСУЛ с публикация в престижно списание

Над 200 близнаци родени у нас през 2023 г. с помощ от Центъра за асистирана репродукция

Абитуриенти отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини