Фестивал на дивите цветя в Родопите

16065
Фестивал на дивите цветя в Родопите

Първи по рода си фестивал на дивите цветя започна в Родопите. В рамките на десет дни Смолян и околните села са домакини на поредица от събития. Едно от тях е честването на днешния Еньовден, в който, според народната традиция, билките са заредени с магическа сила.

В рамките на фестивала всяко населено място има възможност да демонстрира самобитния си фолклор, традиционни занаяти, местни храни. Специален акцент са ботаническите турове, представящи огромното разнообразие от диви цветя в района. Първата ни спирка е при един от символите на Родопите - родопският крем.

"Защитен вид и вид, който е ендемичен за нашата флора. И затова, когато е в цъфтеж, както виждате и в момента, е много красив и много рядко могат да го видят хората", разкри Диана Венкова - биолог от БАН.

Находището край село Сивино е сред малко познатите маршрути. Популяризирането на това богатство от редки и красиви цветя е една от целите на фестивала.

"Като цяло красотата на родопската природа, на цветята и да покаже и на местните жители, че това е нещо, с което те могат да се гордеят, нещо, което могат да показват на своите гости", подчерта Антония Чиликова - организатор.

Интересът на любителите на природата е и още една възможност за развитието на селския туризъм в региона.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини