Хиляди деца отбелязаха "Деня на розовата фланелка" в училище (СНИМКИ)

13146
Хиляди деца отбелязаха "Деня на розовата фланелка" в училище (СНИМКИ)
Снимка: Община Ловеч

На 23 февруари се отбелязва Денят на розовата фланелка, който е символ на протест срещу тормоза в училище. По този повод хиляди ученици и деца от цялата страна днес отидоха на училище с розови тениски, като така показаха съпричасността си към всички свои връстници, които са били обект на агресия в класната стая.

Хванати за ръце, под формата на сърца, учениците от 35-о Средно езиково училище “Добри Войников” гр. София казаха „НЕ“ на тормоза в училище. В знак на съпричастност с всички, които са се сблъсквали или се сблъскват с проблема, учениците, учителите и родителите бяха облечени в розови дрехи. 

Учениците на Община Ловеч също отбелязаха Международния ден за борба с училищния тормоз, който е познат като „Ден на розовата фланелка“. Под мотото: „Доброто започва от нас“ в инициативата на Местната комисия за борба срещу противообществени прояви на малолетните и непълнолетните /МКБППМН/ се включиха 13 училища. Целта на събитието бе младите хора да изразят своето безкомпромисно отношение към тормоза в училище и да изкажат своята съпричастност към световната кауза за борба срещу насилието. Мероприятието доказа, че децата могат да бъдат активни, отговорни и стремящи се към уважение един към друг.

За пръв път „Денят на розовата фланелка“ е проведен в Канада през 2007 година като протест, организиран от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс. Те се обличат в розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище. При откриването на учебната година в тяхното училище група по-големи ученици се подигравали и тормозили един деветокласник, че бил облечен с розово поло. На следващия ден Дейвид и Травис купили и раздали на съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозеното дете.

„Тогава научих, че двама души могат да измислят нещо и да постигнат чудеса“, казва Травис Прайс, който през 2007 година е бил само на 17 години.

В ОУ „Никола Парапунов” в Разлог пък по идея на училищния психолог тази година ученици и учители „опаковаха“ училището с най-големия розов гирлянд, изработен от децата с идеята да покажат нетърпимост към всяка проява на агресия, съобщи БНР. Гирляндът, който изработиха учениците завършва с надпис „Тормозът спира тук”. През целия ден възпитаниците на училището носеха розови баджове с надпис: „Прескочи насилието, продължи напред”, с което демонстрираха съпричастността си. Кулминацията беше масов атрактивен танц, в който се включиха и учениците, и учителите, за да усетят заедно силата на взаимната подкрепа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Чернодробна трансплантация №100 направиха във ВМА

"60 от сърце": Кампания помага на деца в неравностойно положение да ходят на театър

Първокласници намериха и върнаха голяма сума пари

Възобновяват костно-мозъчните трансплантации в ИСУЛ

Лекари от ИСУЛ с публикация в престижно списание

Над 200 близнаци родени у нас през 2023 г. с помощ от Центъра за асистирана репродукция

Абитуриенти отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини