Изкуството на ябълките в центъра на Пловдив

5882
Изкуството на ябълките в центъра на Пловдив
Снимка: Божилова

Намери се най-сетне място за една 15 годишна идея. Идеята е на Красимир Кумчев, аграрен консултант и производител на ябълки, един човек, свързан с тоя плод още отпреди десетилетия, когато ръководеше най- големия ябълков масив може би в света. АПК-то тогава снабдяваше с ябълки цяла Москва, но днес е само спомен. Не е ясно какви ябълки ядат днес московчани, но ние купуваме ябълки от Полша, а тоя библейски плод се превръща все по- бързо в кандидат за Бялата книга.

Красимир Кумчев е от хората с интереси и към земята, и към изкуството, а и твърдо вярва, че осемхилядната история на Пловдив се дължи в голямата си част на плодородната земя наоколо. Опитите му да направи поне витрина на това плодородие в града траят 15 години и са уважени от три кмета, но са претърпели неуспех. Първоначалната идея е била да се засади площ на територията на Международния панаир, аха да стане и собствеността се сменя и идеята изстива. Следващият кмет се насочил към Небет тепе, но и там ударили на камък. В буквалния смисъл. Третият - Славчо Атанасов, дори аташирал към Кумчев човек от общината, с когото да обикалят града и да търсят място. Положили големи усилия, но пак не успели. Когато предложил дръвчета в големи саксии да бъдат разположени над подлеза на ул. "Гладстон", проектантите са казали, че той няма да издържи.

Така мечтата за бутикова, но съвсем истинска ябълкова градина в Пловдив остава невъзможна. Допреди дни, когато с идеята се запознават не управници и не земеделци, а двама от изтъкнатите интелектуалци на града - писателите Недялко Славов и Александър Секулов. Щом чул за тази несбъдната тайна ябълкова градина, драматургът на Пловдивския театър и управител на едно от заведенията в Капана, известно с богатата си културна програма, Сашо Секулов, просто му казал, че, само да си изпият кафето и ще му покаже къде ще се сбъдне ябълковата мечта.

И тя наистина се сбъднала буквално за два дни. Седем дървета от четири подбрани сорта вече са засадени в оградена с жив плет неголяма зелена площ точно срещу стария вход на Съдебната палата в Пловдив, на метри от оживения булевард "Шести септември". Това все още е в границите на Капана, така че артистичният квартал още догодина ще предложи нова атракция - хубави български ябълки.  

Дръвчетата са тригодишни, едното има плодни пъпки и обещава сигурна реколта още следващото лято, останалите също са на път. Един от сортовете - червена превъзходна - ще бъде и с надпис и ще дава наистина необикновени сувенири от Пловдив. По соларна технология Кумчев всяка година произвежда подобни надписани ябълки в градините си край Трилистник - текстът или картинката се залагат при растежа и с узряването на плода се появяват като неделима част от кората му. 

А цялата история показва, че когато ябълката на познанието падне върху глава, която е достатъчно узряла, за да я оцени, се ражда ябълкова градина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Малчугани изработиха 250 мартеници, даряват ги на украински деца

Вижте как ще можем да намираме домашните си любимци (ВИДЕО)

Незабравим бал за абитуриенти в неравностойно положение: „Фестивал на красотата“ отново помага

Отличници в медицината: Наградата "Златен Хипократ" отива при двама млади лекари

Първият сърдечно трансплантиран пациент за тази година се прибра вкъщи

България отново на върха: Как наши момичета направиха пробив в областта на изкуствения интелект?

Гордост: Публикация на наши учени бе включена в престижна конференция за изкуствен интелект

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com