Изложба "България: Съкровище на словото" в ЕП

26826
Изложба "България: Съкровище на словото" в ЕП

Изложбата "България: Съкровище на словото" ще бъде представена в Европейския парламент в Брюксел, съобщиха от пресслужбата на ЕНП. През 2013 г. се честват 1150 години от Великоморавската мисия на Св. Св. Кирил и Методий, равноапостоли и покровители на Европа. С превода на Светите книги на говорим народен език и със защитаването на правото му на съществуване редом с латински, гръцки и еврейски, Светите братя изпреварват с близо пет века реформацията в богослужението, литературата и културата на Средновековна Европа. По този повод на 27 февруари в Еврoпейския парламент в Брюксел евродепутатите от Групата на ЕНП (ГЕРБ) ще бъдат домакини на събитието "България: Съкровище на словото". Събитието, което символично ще постави началото на честванията в Европа, се организира съвместно с Фондация "Българска памет" и Института за литература на БАН.

В центъра на събитието ще бъде изложба посветена на автентичната и многообразна книжовна традиция на България през Средновековието. Изложбата ще разкрие в слово и образ художественото и тематично разнообразие на литературната традиция на България (IX-XIVв.), както и интересната историческа съдба на средновековните български писмени паметници – глаголически и кирилски.

Вуковар на бунт срещу кирилицата

Близо 20 000 демонстранти протестираха днес в хърватския град Вуковар срещу решение на властите да въведат в града кирилицата, използ...

В белгийската столица отново ще бъде подчертано огромното значение, което има Кирило-Методиевата мисия за целия славянски свят и за европейската цивилизация като цяло, както и мястото и ролята на България като европейска държава на духа.

Програмата включва и участие на вокална формация „Юлангело“ с уникален репертоар от източноправославни песнопения и автентичен фолклор.

Специални гости на събитието ще бъдат международните учени-слависти проф. д-р Хайнц Миклас от Виенския университет, проф. д-р Игор Калиганов от Руската академия на науките и проф. Ян Рихлиг от Карловия университет, които ще направят извления за общоевропейското значение на Великоморавската мисия на Светите братя.

Сред поканените гости са европейският комисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Казахстан: От 2015 г. без кирилица

Въпросът отлежава вече повече от двайсет години, но ето, че е на път да бъде решен: съвсем скоро Казахстан ще замени кирилицата с лати...

Ден по-късно – на 28 февруари, Българските дни в Брюксел ще продължат в Европейската комисия, където под патронажа на еврокомисаря Кристалина Георгиева предстоят серия от кулинарни, музикални и артистични събития. Ще бъде открита изложбата "40 години Конвенция за световно наследство. Културни и природни обекти в България".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини