Кино-музикални вечери в къщата-музей "Панчо Владигеров"

952
Кино-музикални вечери в къщата-музей "Панчо Владигеров"
Снимка: POZOR Ltd.

Къщата-музей на Панчо Владигеров в Лозенец ще бъде домакин на две кино-музикални събития в четвъртък и петък вечер – „В тон с MENAR – По съседски”.

В четвъртък ще се състои прожекция на филма „Джазът в Турция” - проект, в който режисьорът Бату Акьол изследва възникването, развитието и взаимодействие между турската джаз музика и нейните музиканти, в паралел с историята на Турция. Сред гостуващите имена във филма са Хърби Хенкок, Уейн Шортър и Куинси Джоунс. Филмът е отличен на фестивалите в Истанбул, Бостън и Мюнхен.

Веднага след прожекцията на „Джазът в Турция” пианистът Теодор Петков ще зарадва меломаните със специално подбран репертоар за събитието. Теодор Петков е ученик на Юлия Ценова, която завършва при самия Панчо Владигеров, посещавал е майсторски класове на Милчо Левиев и Глен Ферис.

В петък вечер вижте личните истории на група необикновени истанбулски музиканти във филма „Рома Истанбул”. Серджан - поел по опасен житейски път и започнал да свири на давул - турски басов барабан, само и само да спаси живота си; Орхан Шалъел - израснал в старо почитано музикално семейство, но заминал в чужбина, за да изгради кариера на композитор и диригент, Исмаил, който незадоволен от работата си като изпълнител в Истанбул, заминава за пустинята Синай, за да се пречисти, търсейки себе си и личен модел на музикално изразяване, Хюсню Шенлендъриджи – тийнейджър, който свири на кларинет в оркестъра „Кибарийе“ заедно с чичо си Ергюн Шенлендъриджи, Гьоксюн Чавдар - създател на Istanbul Brass Sound, чийто кларинетен стил е нов сам по себе си и Хасан Гьозтелик - създател на собствен, неподправен тромбонен стил, разпространен по света още преди той самият да е навършил 20 години.

14 заглавия в 7 дни – София Филм Фест на път отново гостува на Плевен

Мисия на София Филм Фест от години е да пътува с най-доброто кино от изминалата година в страната. Тазгодишното издание на фестивала в ...

 

Програма:

30.06 (четвъртък)

19.00ч. - Прожекция на филма "Джазът в Турция"

21.00ч. - Концерт на джаз пианиста Теодор Петков

Нападателят в киното в Германия носел граната и пояс с експлозиви

Мъжът, който нападна киносалон в германския град Фирнхайм, е носел ръчна граната и пояс с експлозиви, съобщи вестник "Билд". Гранатата...

Вход за двете събития: 8 лева

 

01.07 (петък)

19.00ч. - Прожекция на филма "Рома Истанбул"

Вход: 5 лева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини