На косъм от златния медал - и заради разлики в превода

6810
На косъм от златния медал - и заради разлики в превода
Снимка: Thinkstock

На 15 август в Сингапур се проведе състезанието по математика Singapore International Mathematics Olympiad Challenge (SIMOC), където участие взеха 6 деца от България. Шестокласникът Йоан Найденов от Природо-математическата гимназия „Акад. Иван Ценов” е с най-висок резултат от явилите се българи и получава сребърен медал, а други две деца - бронзови медали. В тази връзка Агенция „Фокус” потърси учителката по математика на Йоан – Ваня Иванова, която обясни, че състезанието в Сингапур е втори кръг на Сингапурско-азиатска олимпиада по математика (SASMO).

„На първия кръг Йоан Найденов имаше перфектен резултат – максимален брой точки. От България бяха 6 деца, а от други държави - 16. Олимпиадата се провежда в 13 страни. Първият кръг беше тук в България. Децата, които имаха висок резултат, бяха поканени в Сингапур”, обясни Иванова. Тя уточни, че благодарение на Община Враца, която е отпуснала парите за Йоан, са успели да заминат. „Редица фирми от Враца подпомогнаха пък моето пътуване до там. Общо пътуването и за двамата излезе около 5000 лева”, уточни Ваня Иванова.

Българският национален отбор по математика спечели 6 медала на Балканиада

Българският националният отбор по математика спечели шест медала - 2 златни, един сребърен и три бронзови на 19-ата Балканиада за уч...

Самият Йоан разказа, че състезанието е било общо с 25 задачи. „Първите 15 бяха тест, като ако сгрешиш, ти отнемат една точка. Вторите 10 задачи бяха със свободен отговор или да се начертае чертеж в зависимост от задачата. Като цяло задачите не бяха много трудни, но имаше несъответствие в условието на български и английски език”, обясни Йоан. По думите му, именно това го е затруднило най-много. „Трябваше да отварям английския вариант, а някъде даже имаше различни числа в българския и английския. Като цяло добре се справям по английски език, а в училище също. Това лято ходих на школа по английски, защото има състезания, на които задачите са само на английски”, коментира шестокласникът.

Той обясни, че за момента иска да разширява познанията си в областта на математиката, но като порасне има желание да стане IT специалист и да се занимава с информатика и програмиране. „Все още не съм се насочил обаче към определен университет. След 7 клас мислех да се преместя в СМГ „Паисий Хилендарски”, но поради финансови причини това може и да не стане. Доволен съм от подготовката в ПМГ „Акад. Иван Ценов”. Специално преди това състезание и някои други, госпожата извиква 5-6 деца, които ще ходят на съответното състезание и се занимаваме с по-специални задачи”, допълни Йоан. Той уточни, че за него кметът на община Враца инж. Николай Иванов е дал 720 долара за престоя му в хотела в Сингапур, а Общинският съвет е отпуснал 2000 лева за самолетния му билет. „За госпожата, директорът на училището Татяна Василева е говорила с малки фирми и така са се събрали средства и за нея”, добави Йоан.

Той посочи още, че от 1 до 6 септември ще има школа в Поморие, специално насочена към Българския фестивал на младите математици - Математически Боеве-Созопол, които са от 6 до 13 септември и в които Йоан Найденов ще вземе участие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини