Неизвестни дарители подпомагат възобновяването на художественото осветление на "Св. Ян" в Асеновград

5888
Неизвестни дарители подпомагат възобновяването на художественото осветление на "Св. Ян" в Асеновград

Дарители са заявили желанието си да подпомогнат повторното поставяне на художественото осветление на параклиса „Свети Йоан Предтеча“, известен на асеновградчани като „Свети Ян“.

Експертна комисия извърши оглед на обекта, съобщи пред медии заместник-кметът на Асеновград инженер Петър Бояджиев. По думите му, освен поставянето на осветлението, покрай параклиса ще бъдат изградени перила, тъй като мястото не е обезопасено. Всички дейности ще бъдат съобразени със законовите изисквания, категоричен бе Бояджиев.

С патриотични стихове Асеновград отбеляза 786 г. от битката при Клокотница

С патриотична програма пред паметника на цар Иван Асен II Асеновград отбеляза днес 786 години от битката при Клокотница. Венци и цветя ...

„В момента изготвяме количествено-стойностна сметка. Има и заявен интерес от сдружение с идеална цел за подпомагане със средства за изграждане на художественото осветление“, съобщи заместник-кметът, като запази в тайна името на дарителите. Той обясни, че засега не може да бъде посочена конкретна сума и дата, на която ще бъде извършено поставянето на съоръжението на „Свети Ян“.

Но увери, че финансирането за целта ще е изцяло външно, като няма да се включват средства на Община Асеновград. Припомняме, че художественото осветление бе поставено в началото на ноември 2013 г. Сумата, която бе заплатена на фирмата изпълнител на поръчката, бе в размер на около 20 000 лева. Осем месеца по-късно осветлението бе премахнато доброволно. Мотив за взетото решение, от страна на Община Асеновград тогава, бе недоволство на архитекти и експерти по културно наследство.

Те претендираха за изрядността с документацията на проекта и с изпълнението на поръчката. Някои твърдяха дори, че е нарушена целостта на конструкцията на храма. След извършени проверки, нарушения по конструктивните елементи на сградата не бяха констатирани.

Установи се, че пропускът на Община Асеновград по проекта е, че той не е бил съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство. Сега, почти две години, след премахването на художественото осветление на „Свети Ян“, то все още се съхранява в хранилището на Общината.

"Приеми ме 2015" – стани приемен родител в Асеновград

Проектът „Приеми ме 2015“ стартира в Асеновград. Обявена бе процедурата за набиране, подбор, оценка и обучение на кандидати...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com