Песни и дарове за президента на Пирин пее

11504
Песни и дарове за президента на Пирин пее

Президентът Росен Плевнелиев уважи 13-ия събор на народното творчество "Пирин пее", който се проведе този уикенд в местността "Предела". Народът веднага се юрна да го поздрави, но държавният глава най-напред разгледа изложбата, посветена на 50-годишнината но фолклорния фестивал. След това дойде ред за снимките и разговорите със самодейците и зрителите, предаде Стандарт нюз.

Добърските баби го посрещнаха с песен на уста. Той се здрависа с тях. Една от жените му подаде малка стомна, направена преди 98 години, пълна с ракийка. Плевнелиев каза наздраве, но не отпи от домашарката. "Да я пазите тази стомничка, да ви е сладка ракията в нея", пожела им Плевнелиев, а Добърските баби уточниха, че това е цръцрала. Веднага след това две хлапета го посрещнаха с истински концерт на тъпани. 2-годишният Рангел и 4-годишният Александър показаха уменията си пред държавния глава, който не се стърпя и ги аплодира с усмивка.

После дойде ред и на даровете за президента. Той получи книга "Продумай, Пирин, разказвай", сувенир дървена лъжица с българското знаме върху нея. Народният певец Иван Дяков му подари два свои диска, същия дар получи и от мъжката фолклорна група "Перун". Накрая не мина и без бутилка червено мелнишко вино. Заедно с президента бе и министърът на образованието Сергей Игнатов, както и американският посланик Джеймс Уорлик.

Атентатът в Бургас е тема на КСНС при президента

Президентът Росен Плевнелиев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) на 26 юли. Още в началото на юли ...

Малки и големи пък се надпреварваха да се снимат с президента за спомен. "Имам сантимент към "Пирин пее". Това са песните на моята баба, на моята майка и приятелите ми. Гордея се, че имам заслуги чрез фирмата, която представлявах в Благоевград, да подпомогнем финансово и да възстановим събора през 1997 година след 12-годишно прекъсване. Тогава се срещнахме и с президента Петър Стоянов в един ресторант. "Пирин пее" е голямо събитие за културния календар на България", сподели Росен Плевнелиев.

Преди да се появи на "Пирин пее" Плевнелиев поднесе венец на паметника на загиналите в Илинденско-Преображенската епопея. Над 150 души присъстваха на тържествения ритуал като се развяваха българският трикольор и знамената на ВМРО-БНД. "Илинденско-Преображенското въстание е забележително събитие с огромно значение за България. Българският народ заслужава свободата си, защото знае да умира за нея. Поклон пред паметта и подвига на загиналите", каза в словото си държавният глава.

Той бе попитан дали може скоро България и Македония заедно да честват годишнина от Илинденската епопея. "За целта трябва да имаме добра воля, да уважаваме историята си. Тогава може и да честваме заедно такива събития. Позицията на България към Македония е изключително добронамерена. Историческите факти са такива, каквито са и ние трябва да се мъчим да ги познаваме и приемаме, а не да ги манипулираме и променяме", заяви той.

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини