X
 
 

Почистиха и възстановиха Симеоновските езера

2492
Почистиха и възстановиха Симеоновските езера
Снимка: Facebook.com/sofiaeuropeancapitalofsport

Столична община продължава дейността по дългосрочната Програма за рехабилитацията на спортната и туристическа инфраструктура на Витоша. Днес бе представено извършеното по почистване и възстановяване на Симеоновските езера като част от Споразумението между Фондация „София – европейска столица на спорта“ и Природен парк „Витоша“. Кметът на София Йорданка Фандъкова посети мястото, където е извършено почистване и рехабилитация.
„Симеоновските езера са сред емблематичните природни феномени на Витоша и сред най-популярните и посещавани от столичани и гостите на града. Сега те вече са почистени и привлекателни, това стана възможно благодарение на дългосрочната „Програма за Витоша“ и „Споразумението“ за Витоша", каза кметът Фандъкова. Двата документа бяха подписани на 9 юни 2020 г. и по тях тече усилена дейност вече втора година. „Въпреки, че Общината има малка собственост в планината, всяка година инвестираме в това Витоша да бъде привлекателна за многото посетители на природния парк. Тази година вложихме над 160 000 лв. в рехабилитация на туристическата инфраструктура, посочи също кметът. Освен изчистените от наноси Симеоновски езера, вече втори сезон се извършва подновяването и поставянето на нова туристическа и велосипедна маркировка на Витоша, което правим заедно с Дойчин Боянов. Табелите улесняват хората в планината и ги предпазва от изгубване. Възстановихме 11 чешми, навеси на спирки, заслони, обществени тоалетни, предстои изграждането на една детска площадка в местност "Бели брези". Така подобряваме условията за разходна на софиянци и гостите на града. Знаем, че Витоша вече отдавна е един градски парк – в събота и в неделя десетки хиляди са сред зеленината, красотите и чистия въздух на планината. Много важно е всички да обичаме и да пазим планината,“ каза също Йорданка Фандъкова.
„Искам да благодаря за съвместната работа и за помощта, която ни оказва Фондация „София – европейска столица на спорта“. През 2011 г. Почистихме тези езера по Оперативна програма „Околна среда“, но сега успяхме отново да направим това. Благодарение на помощта на Столична община бяха почистени и езерата в местността Дендрариума, извършени бяха още много дейности по рехабилитация на туристическата инфраструктура в планината. Надяваме се това сътрудничество в полза на столичани и гостите на града да продължи и в бъдеще,“    заяви Наталия Илиева – зам.-директор на Природен парк „Витоша“.
На събитието пред Симеоновските езера днес присъстваха още Николай Стойнев – зам.-председател на Столичния общински съвет и Анатоли Илиев – зам.-председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“, който информира за многото събития и активности, които се организират в и около планината, за да може повече хора да бъдат по-често сред природата.
* * *
По Програмата за Витоша, подписаното Споразумение и по инициатива на „София – европейска столица на спорта“ досега в планината бяха извършени следните дейности:
- Започна цялостно премаркиране на туристически пътеки и вело трасета чрез подновяването и поставянето на нова туристическа и велосипедна маркировка на Витоша. Тя улеснява хората в планината и ги предпазва от загубване, попадане в нежелан или недопустим район, губене на ориентация. Планираното за 2021 г. маркиране на 71.2 км пешеходни маршрути и 100 км вело трасета вече е изпълнено, в момента приключва дейността за тази година.
- Финансирано бе възстановяването на чешми, с подкрепата на ПП Витоша 11 чешми вече са в действие и отново се ползват от любителите на планината.
- Стартирана бе мащабна програма за „Рехабилитация туристическа инфраструктура“ – досега по нея бяха обновени сцената пред х. Алеко, две тоалетни на Златни мостове, изграждат на заслони, възстановяват се туристически алеи, обновяване на маршрути и информационни табели, премахват се препятствия по пътеки и др. Последните изцяло обновени пътеки са Златни мостове – Кумата и Златни мостове – хижа Момина скала.
- Почистени бяха затлачени от наноси и боклуци езера в местността Дендрариума.
- Рехабилитирани бяха пътните артерии към Златни мостове, х. Момина скала, Игликина поляна, Ветровала и Офелиите.  - така хората имат по-лесен и комфортен достъп за спорт и туризъм до планината.
- Бяха подменени рухналите заслони на спирките по шосето към х. Алеко и на обръщателното ухо преди Щастливеца.
- Стартирано бе „Възстановяване на Заслон на Комините“ – съвместно с Българска федерация алпинизъм и катерене. Дейността в момента е на етап проектирането и позициониране на този изключително специфичен и труден обект с огромно значение за планината.
В съответствие с приоритетите на Столична община, Фондация „София – европейска столица на спорта“ създаде Работна група за анализ на съществуващите проблеми, свързани с целогодишния достъп до Природен парк "Витоша", която вече трета година обединява представители на институции, федерации и организации, свързани развитието и опазването на туристическата инфраструктура в планината.
- София – европейска столица на спорта“ организира всяка година минимум 20 събития в и около Витоша за да може повече хора да бъдат сред природата и чистия въздух в планината. Всички дейности по програмата са изцяло съобразени с екологичните изисквания в подобни райони.
- Финансирано бе заснемането на документалния филм „Живот Без Следа - Бъдещето на природата е в наши ръце“ осъществен от Асен Величков, Лаура Славов и Мартин Граховски. Фондацията подкрепи техния проект „Паспорт за приключения“ за опазване и опознаване на Витоша чрез представяне и популяризиране „Принципи на поведение“ из планината.
- Фондация „София – европейска столица на спорта“ финансира издаването на Справочник, който да обедини и представи всички възможности за спорт, отдих и почивка в планината Витоша. Автор на изданието е изтъкнатият български алпинист и преподавател в НСА Дойчин Боянов, който е посветил години в изследване и разработване на темата, част от дейността е с благотворителна и социална ангажираност. Книгата е уникална с информацията, която предоставя на туристи, спортисти, клубове и посетители, за първи път на едно място са събрани всички необходими данни, маршрути, техники, алгоритми, пътеки – цялата богата палитра от знания, помагащи ни да опознаем и опазим планината.
- В ход е подготовката за обособяване на „Маутинбайк зона“ и „Сноуфън зона“ за най-малките в местността Меча поляна край х. Алеко.
- Сключен бе Договор с туристическо дружество „Бояна“ за целогодишно поддържане на туристическите пътеки и заслони.
- Съвместно с НСА и ПП Витоша бе инициирано организирането на „Споделени игри“, в които ученици и младежи подпомагат хората със специални нужди в желанието им да спортуват и да живеят активно. Вече четвърта година събитието събира стотици деца през юни на Витоша.
- Осигурено бе заснемането на придобилия в последствие огромна популярност документален филм „Един ден на Витоша” - той спомогна за набиране на средства за изграждане на площадки със сетове за спорт за хора в неравностойно положение на Игликина поляна.
- Фондацията подпомогна финансово с над 10 000 лв. инициатива „Витоша – достъпна за всички“. По тази програма бяха осигурени нови специализирани уреди и люлка за хора със специфични потребности на Игликина поляна.
- В момента се произвежда 20-минутен учебен филм от „Споделените игри“. Всеки директор на училище в София ще получи на специална церемония по едно копие от творбата. Така филмът ще бъде предоставен и презентиран във всички столични училища, за да се формира у децата и младежите още по-толерантно и ангажиращо отношение към хората в риск и техните проблеми в съвременното общество.
- Заедно с всички федерации, клубове и сдружения ползващи Витоша, бе извършено райониране на планината по зони за спорт, което след това бе предоставено на подготвящите новия Устройствен план.
- Вече е подготвено и Споразумение с Югозападно Държавно предприятие за рехабилитация и възстановяване на туристическа инфраструктура.
- „София – европейска столица на спорта“ обособи и пусна в действие първата на Витоша „Шейни зона“. Тя работи вече две зими до х. Алеко със специално осигурен от Фондацията човек по поддръжката и аниматори всеки уикенд с хубаво време.
Столична община продължава дейността по дългосрочната Програма за рехабилитацията на спортната и туристическа инфраструктура на Витоша. Днес бе представено извършеното по почистване и възстановяване на Симеоновските езера като част от Споразумението между Фондация „София – европейска столица на спорта“ и Природен парк „Витоша“.

Кметът на София Йорданка Фандъкова посети мястото, където е извършено почистване и рехабилитация. „Симеоновските езера са сред емблематичните природни феномени на Витоша и сред най-популярните и посещавани от столичани и гостите на града. Сега те вече са почистени и привлекателни, това стана възможно благодарение на дългосрочната „Програма за Витоша“ и „Споразумението“ за Витоша", каза кметът.

Двата документа бяха подписани на 9 юни 2020 г. и по тях тече усилена дейност вече втора година. „Въпреки, че Общината има малка собственост в планината, всяка година инвестираме в това Витоша да бъде привлекателна за многото посетители на природния парк. Тази година вложихме над 160 000 лв. в рехабилитация на туристическата инфраструктура, посочи също кметът. Освен изчистените от наноси Симеоновски езера, вече втори сезон се извършва подновяването и поставянето на нова туристическа и велосипедна маркировка на Витоша, което правим заедно с Дойчин Боянов.

Табелите улесняват хората в планината и ги предпазва от изгубване. Възстановихме 11 чешми, навеси на спирки, заслони, обществени тоалетни, предстои изграждането на една детска площадка в местност "Бели брези". Така подобряваме условията за разходна на софиянци и гостите на града. Знаем, че Витоша вече отдавна е един градски парк – в събота и в неделя десетки хиляди са сред зеленината, красотите и чистия въздух на планината. Много важно е всички да обичаме и да пазим планината,“ каза също Йорданка Фандъкова.

„Искам да благодаря за съвместната работа и за помощта, която ни оказва Фондация „София – европейска столица на спорта“. През 2011 г. Почистихме тези езера по Оперативна програма „Околна среда“, но сега успяхме отново да направим това. Благодарение на помощта на Столична община бяха почистени и езерата в местността Дендрариума, извършени бяха още много дейности по рехабилитация на туристическата инфраструктура в планината. Надяваме се това сътрудничество в полза на столичани и гостите на града да продължи и в бъдеще,“    заяви Наталия Илиева – зам.-директор на Природен парк „Витоша“.

На събитието пред Симеоновските езера днес присъстваха още Николай Стойнев – зам.-председател на Столичния общински съвет и Анатоли Илиев – зам.-председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“, който информира за многото събития и активности, които се организират в и около планината, за да може повече хора да бъдат по-често сред природата.

* * *

По Програмата за Витоша, подписаното Споразумение и по инициатива на „София – европейска столица на спорта“ досега в планината бяха извършени следните дейности:

- Започна цялостно премаркиране на туристически пътеки и вело трасета чрез подновяването и поставянето на нова туристическа и велосипедна маркировка на Витоша. Тя улеснява хората в планината и ги предпазва от загубване, попадане в нежелан или недопустим район, губене на ориентация. Планираното за 2021 г. маркиране на 71.2 км пешеходни маршрути и 100 км вело трасета вече е изпълнено, в момента приключва дейността за тази година.

- Финансирано бе възстановяването на чешми, с подкрепата на ПП Витоша 11 чешми вече са в действие и отново се ползват от любителите на планината.

- Стартирана бе мащабна програма за „Рехабилитация туристическа инфраструктура“ – досега по нея бяха обновени сцената пред х. Алеко, две тоалетни на Златни мостове, изграждат на заслони, възстановяват се туристически алеи, обновяване на маршрути и информационни табели, премахват се препятствия по пътеки и др. Последните изцяло обновени пътеки са Златни мостове – Кумата и Златни мостове – хижа Момина скала.

- Почистени бяха затлачени от наноси и боклуци езера в местността Дендрариума.

- Рехабилитирани бяха пътните артерии към Златни мостове, х. Момина скала, Игликина поляна, Ветровала и Офелиите.  - така хората имат по-лесен и комфортен достъп за спорт и туризъм до планината.

- Бяха подменени рухналите заслони на спирките по шосето към х. Алеко и на обръщателното ухо преди Щастливеца.

- Стартирано бе „Възстановяване на Заслон на Комините“ – съвместно с Българска федерация алпинизъм и катерене. Дейността в момента е на етап проектирането и позициониране на този изключително специфичен и труден обект с огромно значение за планината.

В съответствие с приоритетите на Столична община, Фондация „София – европейска столица на спорта“ създаде Работна група за анализ на съществуващите проблеми, свързани с целогодишния достъп до Природен парк "Витоша", която вече трета година обединява представители на институции, федерации и организации, свързани развитието и опазването на туристическата инфраструктура в планината.

- София – европейска столица на спорта“ организира всяка година минимум 20 събития в и около Витоша за да може повече хора да бъдат сред природата и чистия въздух в планината. Всички дейности по програмата са изцяло съобразени с екологичните изисквания в подобни райони.

- Финансирано бе заснемането на документалния филм „Живот Без Следа - Бъдещето на природата е в наши ръце“ осъществен от Асен Величков, Лаура Славов и Мартин Граховски. Фондацията подкрепи техния проект „Паспорт за приключения“ за опазване и опознаване на Витоша чрез представяне и популяризиране „Принципи на поведение“ из планината.

- Фондация „София – европейска столица на спорта“ финансира издаването на Справочник, който да обедини и представи всички възможности за спорт, отдих и почивка в планината Витоша. Автор на изданието е изтъкнатият български алпинист и преподавател в НСА Дойчин Боянов, който е посветил години в изследване и разработване на темата, част от дейността е с благотворителна и социална ангажираност. Книгата е уникална с информацията, която предоставя на туристи, спортисти, клубове и посетители, за първи път на едно място са събрани всички необходими данни, маршрути, техники, алгоритми, пътеки – цялата богата палитра от знания, помагащи ни да опознаем и опазим планината.

- В ход е подготовката за обособяване на „Маутинбайк зона“ и „Сноуфън зона“ за най-малките в местността Меча поляна край х. Алеко.

- Сключен бе Договор с туристическо дружество „Бояна“ за целогодишно поддържане на туристическите пътеки и заслони.

- Съвместно с НСА и ПП Витоша бе инициирано организирането на „Споделени игри“, в които ученици и младежи подпомагат хората със специални нужди в желанието им да спортуват и да живеят активно. Вече четвърта година събитието събира стотици деца през юни на Витоша.

- Осигурено бе заснемането на придобилия в последствие огромна популярност документален филм „Един ден на Витоша” - той спомогна за набиране на средства за изграждане на площадки със сетове за спорт за хора в неравностойно положение на Игликина поляна.

- Фондацията подпомогна финансово с над 10 000 лв. инициатива „Витоша – достъпна за всички“. По тази програма бяха осигурени нови специализирани уреди и люлка за хора със специфични потребности на Игликина поляна.

- В момента се произвежда 20-минутен учебен филм от „Споделените игри“. Всеки директор на училище в София ще получи на специална церемония по едно копие от творбата. Така филмът ще бъде предоставен и презентиран във всички столични училища, за да се формира у децата и младежите още по-толерантно и ангажиращо отношение към хората в риск и техните проблеми в съвременното общество.

- Заедно с всички федерации, клубове и сдружения ползващи Витоша, бе извършено райониране на планината по зони за спорт, което след това бе предоставено на подготвящите новия Устройствен план.

- Вече е подготвено и Споразумение с Югозападно Държавно предприятие за рехабилитация и възстановяване на туристическа инфраструктура.

- „София – европейска столица на спорта“ обособи и пусна в действие първата на Витоша „Шейни зона“. Тя работи вече две зими до х. Алеко със специално осигурен от Фондацията човек по поддръжката и аниматори всеки уикенд с хубаво време.

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Спасиха 73-годишен мъж с уникална за страната ни операция

Наши ученици спечелиха престижни награди от европейска олимпиада по информатика

Рядка операция на бебе извършиха УНГ-специалистите от ВМА

Цанко Цанков е първият българин, преплувал Гибралтарския проток (СНИМКИ)

Да плуваш 71 часа без прекъсване: Болката и гордостта от българския рекорд за Гинес

Състоя се мащабна акция по почистване на Мальовица

Дарина и Илияна от Yes СърФ: Водните спортове отварят един нов свят за децата със специални нужди

В помощ на бедни семейства - млад мъж и приятелите търсят и намират начин вече 6 години

БДЖ зарадва деца в неравностойно положение с безплатно пътуване до морето

Българин със световен рекорд по плуване - 71 часа без прекъсване (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com