Първи модерен фолклорен фестивал в София

18519
Първи модерен фолклорен фестивал в София
Театър, музика, танци, занаяти и мода ще представят българския фолклор през призмата на съвременния човек

Фолклорът и модерното ще се съчетаят и ще завладяват София в края на този месец. На 28 и 29 април пространството пред НДК (около паметника "1300 г. България") ще бъде център на събитието "Folk Color", съобщиха организаторите, предаде БГНЕС.

Театър, музика, танци, занаяти и мода ще представят българския фолклор през призмата на съвременния човек и ще върнат младите хора към корените им. Целта е събитието да бъде интерактивно, за да могат повече хора да се включат. Идеята е максимален брой хора да станат част от модерната интерпретация на българския фолклор.

Всеки минувач ще може да измайстори съд със собствените си ръце, да се хване на дългото хоро, което се планира да се извие пред НДК, да се наслади на фолклорни музикални изпълнения не само от България, но и от други балкански страни, да гледа съвременна театрална интерпретация на народна приказка т.н.

В програмата са заложени театрални постановки, базирани на народни приказки, работилници за украшения, в които всеки ще може да се отбие и да си направи сам етно аксесоар или дреха. За малките посетители ще се организират вече забравени традиционни игри. Млади дизайнери ще представят колекции, в които са съчетани етно елементи с модерни дрехи. Любителите на танците пък ще станат свидетели на микс от модерни танци с фолклорни елементи, които ще се случат на парти вечерта в столичен клуб.

В инициативата ще може да се види работилницата на Handmade Crew, които използват подръчни материали, за да създават дрехи, аксесоари, бижута. Софиянци ще станат свидетели и на изпълненията на младата джаз певица Петя Данкова, на постановките на режисьора Нина Боянова, на произведенията на различни членове на Камарата на занаятчиите, сред които кметицата на с. Копиловци - тъкачката Лалка Крумова. Международният детски фолклорен фестивал, дизайнерът Мина Кайе, DJ Skill също са сред участниците, които ще допринесат за цвета на фестивала.

Събитието е част от културната инициатива "София диша 2012", която цели да подпомогне кандидатурата на София за "Европейска столица на културата 2019". Фестивалът "Folk Color" ще бъде последван от още 5 събития – "Рециклатор", "ParkHomeOf Art", "Лятна София диша", "Кв.Арт Фест" и "Зимна София диша".

 

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини