Реставрират старата част на Велико Търново

11053
Реставрират старата част на Велико Търново

Споразумение за по-оперативна работа по ремонтите и реставрациите в старата част на Велико Търново постигна кметът Даниел Панов с Националния институт за недвижимо културно наследство, предаде Стандарт нюз.

По време на работна среща с арх. Виктор Попов,– Директор на дирекция „Експертна и методическа дейност" в НИНКН, заедно с главният архитект на общината Николай Малаков, арх. Донка Колева – Началник отдел „Културно историческо наследство" и водещите великотърновски архитекти бяха поставени основните проблеми, които спешно трябва да се решат.

Туристите на Царевец два пъти повече

Два пъти повече туристи са посетили старата столица в сравнение с миналата година, стана ясно при откриването на Десетата туристическа ...

Разговорите са 11 дни след като градоначалникът постави въпроса пред служебния премиер Марин Райков при посещението му в старата столица заедно с Дипломатическият корпус.

На срещата е обсъдена възможността да се улеснят процедурите и да се съкратят сроковете за съгласуване на проекти за ремонти и реставрация на сгради в старата градска част на Велико Търново. За целта двама главни експерти от администрацията ще подготвят периодично документи за сгради-паметници на културата и ще предвижват докуметите до НИНКН за да не се бавят преписките и проектите в институциите с месеци, а да се вземат бързи решения .

Даниел Панов заведе архитект Попов в старата градска част и нагледно показа проблемни обекти, за решаването на чиито казуси се чака с месеци. Общината поема своята част от ангажиментите и отговорностите да направи необходимото от фасадите на къщи-паметници на културата да се свалят нерегламентирани рекламни тела е съоръжения, както и външни тела на климатични инсталации, декларира градоначалникът.

Кметът изиска до края на седмицата регистъра на сградите-паметници на културата в старата градска част и изиска справки за собствениците на неподдържани и опасни сгради. На тях ще бъдат издадени предписания и при необходимост и непредприети от собствениците мерки ще се налагат строги санкции.

Кмет иска 22 март да стане национален празник

Датата, на която Велико Търново чества своя празник, 22 март, да бъде обявена за национален празник. За това призова в тържественото си...

Даниел Панов и арх. Попов разгледаха на място изготвеният от експерти проект за фасадни реставрации на групов ансамбъл сгради по ул. „Велчо Джамджията" и набелязаха конкретни мерки за започването на ремонтни и реставрационни дейности. Целта на проекта е улицата, която е част от основните туристически маршрути да придобие добър естетически вид, да се подчертае красотата на възрожденските къщи и цялото пространство да стане приветливо и привлекателно както за гражданите на Велико Търново, така и за многобройните туристи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини