Стрелча си върна съкровището

12419
Стрелча си върна съкровището

Само за ден общинският център Стрелча си върна 135 археологически експоната, благодарение на действията на  кмета Иван Евстатиев.  Съкровището бе предадено лично от Диана Димитрова от секция „Тракийски археология” в Националния археологически институт, тъй като до сега то се съхраняваше именно там.

Едни от най-ценните предмети са открити от археолога Георги Китов, в периода 1976-78 г., в Жаба могила, Златна могила, Света Петка, Драганов кладенец и други. Това са сребърна диадема, бижута, ритуални съдове, върхове на копия, монети и ножове.  По време на разкопките Китов лансира версията, че в могилите до града иманяри са причинили огромни щети на държавата и са пренесли  прочутото съкровище до Панагюрище, където са го закопали.

Сега кметът настоява за национален диспут по темата, без да претендира за смяна на името на прочутите реликви, обиколили света. Евстатиев е категоричен, че до края на годината ще направи всичко възможно могилите, пещерите и скалните уникати с тракийски изображения да се превърнат в резерват.

Редактор: Боряна Кръстева

Невиждана охрана за Панагюрското съкровище

Транспортирането на Панагюрското златно съкровище от Националния исторически музей до Историческия музей в Панагюрище започна тази су...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини