"Влакче на солта" - новата атракция в Бургас

20082
"Влакче на солта" - новата атракция в Бургас

„Влакчето на солта” точно в 10.00 часа днес направи своята първа обиколка около бургаските солници. Това съобщи Мариана Вълчева от Българското дружество за защита на птиците, предаде Фокус.

Атракцията е позната на бургазлии, но няколко години не работеше. Сега благодарение на проект „Живот за бургаските езера” на Българското дружество за защита на птиците, изпълняван съвместно с Черноморски солници, тя е възстановена.

Лечебната сила на солта

Непознатият доскоро град в Донецка област – Соледар, вече е нашумяла дестинация. Причината са солените шахти на дълбочина от 300...

Влакчето представлява мини железница като вагончетата, които се използват за самото производство на сол и са приспособени, така че да могат да бъдат ползвани от туристите.

„Идеята е това да се превърне в позната дестинация, която да разкрива начина на традиционното производство на сол, което не е било променяно повече от 100 години”, посочи Вълчева.

Влакчето ще тръгва от Солници – Север. То ще пътува през самите солници, където хората ще стават преки свидетели на добива. Влакчето ще стига до място, предпочитано от много видове птици, а именно резерват Атанасовско езеро. „Там вече има специална инфраструктура за туристи.

Тъй като маршрутите на влакчето са свързани с добива на сол в определено време, то ще пътува по други по-кратки маршрути. Влакчето ще има обиколка рано сутрин и в ранните следобедни часове. Предвижда се за информираността на туристите да се грижи аниматор, който да разказва любопитни факти за солниците и птиците в района. Ще бъдат предоставяни бинокли и тръби за наблюдение”, допълни Мариана Вълчева.

Създадоха сол от човешки сълзи

Британци създадоха първата по рода си сол за готвене, направена от преработени сълзи, пишат британските медии. Кога беше последният пъ...

Редактор: Сияна Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини