За изминалата 2015 година, 2162 бебета са се родили в "Шейново"

5532
За изминалата 2015 година, 2162 бебета са се родили в "Шейново"

"За миналата година тук се родиха 2162 бебенца, което е почти толкова, колко по-миналата година". Това каза изпълнителният директор на Втора специализирана Акушеро - гинекологична болница за активно лечение Шейново д-р Румен Велев, предаде БГНЕС.

„За голямо съжаление раждаемостта знаете, че спада и това, че ние успяхме да задържим раждаемостта си на нивото, на което беше по-миналата година за нас донякъде е радващо. Не е радващ фактът, че за голямо съжаление раждаемостта спада”, посочи той и отбеляза, че е имало години, когато са се раждали и по 4 000 дечица.

Десетки бебета проплакаха в страната в новогодишната нощ

Десетки бебета проплакаха в страната в новогодишната нощ. Бебетата проплакаха в редица областни болници на страната, както и в по-малк...

Хубавото, което той подчерта е, че всичките им дечица, които се родили били здрави, нямат загуба на бебенца след раждане. Започнали да се грижат много успешно за недоносени деца под 1500 грама. Днес дори се е родило бебенце с тегло 1250 грама.

Сред тези, които се грижат за бебетата в Шейново, е Кирилка Цекова. Жената вече 37 години упражнява тази професия и дори се надява да може още дълги години да е така.

Тя обаче е категорична, че в никакъв случай за нея тази професия не е само работа. „Тази работа не може така просто да се изпълнява. Човек наистина трябва да усети нещата със сърцето си, за да може да е полезен и на майките и на бебетата”, каза тя.

На Бабинден българският патриарх Неофит посети болница Шейново и отслужи водосвет за здраве. Стана ясно, че той е направил дарение.

Почти 10 000 по-малко родени бебета през 2015 година

С близо 10 хиляди бебета по-малко са се родили през 2015 година в сравнение с предходните 12 месеца. Това показва справка от Информацио...

Като истински православен духовен водач, обаче, Негово Светейшество не поиска да каже какво е дарението. „Казано е, че лявата ръка не трябва да знае какво прави дясната. Искам всичко да бъде без гласност- от сърце, според възможностите”, каза българският патриарх.

Изпълнителният директор на Шейново, който съобщи за дарението като благодари за него каза, че то ще бъде използвано за купуване на ултразвуков апарат, който ще бъде в приемания кабинет на болницата. В него минават може би над 20 000 пациенти годишно и апаратът ще бъде използван за диагностика на различни състояния на жени.

В момента са в процедура по уреждане на купуването му и д-р Велев смята, че ще го имат в рамките на месец. „За нас жестът беше от изключително голямо значение и ние наистина сме много благодарни”, посочи ръководителят на болницата, силно впечатлен от личността на патриарха.

Денят на родилната помощ, известен още като Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагали при раждане на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките.

Над 16 млн. бебета са се родили в зони на конфликт тази година

Повече от 16 милиона бебета са родени в зони на конфликт през 2015 г. Това прави 1 на всеки 8 новородени по целия свят, сочат данни н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София