За първи път обиколиха Витоша под 4 часа с колело

8526
За първи път обиколиха Витоша под 4 часа с колело
Снимка: БГНЕС

За първи път в историята планината Витоша бе обиколена за по-малко от 4 часа с велосипед. Уникалният рекорд бе записан срещу името на Александър Алексиев, който финишира за 3.55:44 ч. Освен суперпостижението, представителят на клуб „Велораптър“ защити титлата си от миналата година като подобри с близо четвърт час собствения си рекорд на трасето.

Това е трета победа на Александър при трите му участия досега.

Стотици се включиха в състезание за планинско колоездене

Над 150 любители на планинското колоездене се включиха във второто поред състезание „XCO Княжево“, разказа за БГНЕС председ...

При жените триумфира представител на същия велоклуб – Христина Козарева отнесе конкуренцията с близо 26 минути разлика, като остана само на 52 секунди от върховото постижение. Близо 3000 са общо участниците в тазгодишното издание на Обиколката на Витоша, която отново е част от инициатива „София – европейска столица на спорта“.

Стартът на колоездачите бе даден на зазоряване - още в 6 ч. в съботната сутрин от Дончо Барбалов, зам.-кмет на София. След това огромната колона велосипедисти се източваше близо 8 минути към бул. „България“ в посока Бояна и после нагоре по пътя към Златните мостове. Веднага след старта група от трима дръпна мощно напред и на 25-ия км Александър Алексиев, Емил Стойнев и Лъчезар Ангелов вече водеха с 2 минути пред останалите.

Последва атака на Алексиев и по средата на дистанцията той направи 2-минутна разлика пред Стойнев и Ангелов, която на 75-ия км Стойнев бе увеличена на 3.35 мин. Тук някъде стана ясно, че Алексиев ще защити титлата си от миналата година, въпросът бе дали ще падне рекордът на трасето. В последните километри Александър караше с „динозавърско“ темпо, за да финишира с уникален рекорд и да стане първият в историята обиколил Витоша под 4 часа. Резултатът му 3.55:44 ч. е с над 14 минути по-добър от досегашното върхово постижение, което също бе негово от миналата година.

Втори, на 1.20 мин. след шампиона завърши Емил Стойнев, защитил позицията си от предишното лято. Бронзът бе Лъчезар Ангелов, финиширал на близо 12 минути след победителя. Първите трима са представители на клуб „Велораптър“ и записаха времена под досегашния рекорд. Очакваното с интерес представяне на Николай Михайлов не се състоя, тъй като единственият българин участник Giro d’Italia се отказа от старт в последния момент.

„Щастлив съм с третата победа при третото си участие тук. Защитих титла от миналото лято, но по-важното е, че завърших под 4 часа. Бях си поставил за цел 3.45 ч., малко не достигна, но ще оставя този рекорд за следващата година. От Мъглиж съм и в последно време се насочих към планинските колоездачни състезания. Днес времето бе перфектно, а и трасето предимно сухо, само на две-три места преди финала бе по-влажно. Сега насочвам усилия към следващите цели: Балканиадата, Европейското първенство в Чехия и престижен шампионат в Румъния през август,“ заяви след победата си днес Александър Алексиев.

Пускат допълнителни автобуси до Витоша през седмицата

Заради грипната ваканция, обявена в столицата от Центъра за градска мобилност пускат автобуси и в делничен ден по линия 66 от Зоологиче...

При жените една бе над всички, при това с огромно превъзходство. Христина Козарева потегли много мощно и на 30-ия км вече бе на 4 минути пред останалите. Преднината й се увеличаваше прогресивно, за да достигне впечатляващите 26 минути на финала. Времето на Козарева е 5.13:03 ч., като само 52 секунди не й достигнаха да подобри постижението на Анелия Карагьозян от 2016 г – 5.12:11 ч.. Втора днес финишира Лили Ангелова с 5.39:41, трета е Ася Борисова 5.53:54 ч.

“Изненадана съм от голямата разлика, с която победих. Това е осмото ми участие, толкова са ми и титлите. Можех да финиширам и по-бързо, но на три пъти падах, за щастие без сериозни последици. Трасето бе много добро, времето също бе с нас. Освен с колелото, съм участвала и в дуатлона, често стартирам в планински бягания,“ каза след финала победителката Христина Козарева.

При дуатлонистите след първото изпитание - 100 км колоездене - води Тодор Ангелов финиширал с велосипеда за 4.49:32 ч. Тази нощ той и останалите супер смелчаци ще потеглят и с бегачите за нови 100 км. Над 100 ще опитат супер предизвикателството „200 км“ - да обиколят Витоша първо с велосипед и след това пеша.

Завършилите колоездачи ползват „екстрите“ на веломивка и душ веднага след финала, осигурени от „Софийска вода“, която ще раздаде на призьорите и ваучери за над 3000 лв. Общият награден фонд е над 10 000 лв. Това лято на старт в Обиколката на Витоша застават представители на 29 държави, част от тях с цели отбори. Чужденците са 112, сред тях служители на много посолства у нас.

Снимка: архив

Драгалевският лифт - без изгледи да заработи скоро

От есента Драгалевският лифт, който е най-старият на Витоша и най-любим на софиянци и планинари е спрян и няма изгледи скоро да заработ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Малчугани изработиха 250 мартеници, даряват ги на украински деца

Вижте как ще можем да намираме домашните си любимци (ВИДЕО)

Незабравим бал за абитуриенти в неравностойно положение: „Фестивал на красотата“ отново помага

Отличници в медицината: Наградата "Златен Хипократ" отива при двама млади лекари

Първият сърдечно трансплантиран пациент за тази година се прибра вкъщи

България отново на върха: Как наши момичета направиха пробив в областта на изкуствения интелект?

Гордост: Публикация на наши учени бе включена в престижна конференция за изкуствен интелект

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com