Кметът на Ивайловград: Надграждаме антична вила „Армира“ с проект за 8 млн. лв.

9341
Кметът на Ивайловград: Надграждаме антична вила „Армира“ с проект за 8 млн. лв.
Снимка: община Ивайловград

Диана Овчарова е с педагогическо образование от Пловдивския университет. Втората й специалност е „Дефектология“. Няколко години е работила в Бюро по труда – Ивайловград, на длъжност началник-отдел „активни мерки на пазара на труда“. От януари 2000 до октомври 2011 г. е секретар на община Ивайловград. Оттогава досега е кмет на община Ивайловград.

Г-жо Овчарова, сключили сте договор за няколко пътища в селата, за кои става въпрос, тъй като от номерацията им в обявлението трудно се разбира?

Обществената поръчка е обявена по Програма за развитие на селските райони (ПРСР)и е за четири пътища. Пояснявам - единият е от разклона за републиканската пътна мрежа до Бяла поляна. Вторият е от разклона от Железино до Пъстрок. Третият е от края на Планинец до Соколенци. И първата позиция е основният общински път, който води до манастира "Св. Константин и Елена" - Римски мост. Това е участъкът от манастира до кв. Лъджа. Общата стойност на поръчката е 3 854 776 лв. без ДДС и в нея са включени над 10 км. пътна мрежа.

Какво е състоянието на тези пътища сега?

В окаяно състояния са - чакълирана основа, кална почва на места. Ще се работи по тяхната реконструкция и рехабилитация, но на определени участъци имаме и основно изграждане.

Относно проекта за вила "Армира" какви са ви намеренията и как ще го структурирате, в т.ч. финансово?

Относно финансовото осигуряване обявихме публично обсъждане за поемане на общински дълг, което ще се състои на 2-ри август в общината. Средствата ще бъдат използвани за покриване на собственото участие на общината - дългосрочен кредит до 240 месеца. Размерът, за който кандидатстваме, е до 1,5 млн. лв. Общата стойност на проекта е 8 млн. лв. Самото заемане на средства ще бъде от Фонда за устойчиви градове.

Останалата част вероятно е от ОП "Региони в растеж"?

Да, точно така. По отношение на идеите смятам, че успяхме да направим много широко обществено обсъждане на инвестиционното намерение в предишните седмици. Взехме становища и мнения на хората, които работят в антична вила "Армира", в туристическия информационен център, на специалисти, занимаващи се с туризъм, хотелиери, ресторантьори. Благодарение на тях успяхме да реализираме едно добро техническо предложение, което вече е входирано във Фонда за устойчиви градовеОчакваме до месец да бъдем поканени, ако всичко е наред, за финансиране.

Това какъв вид заем е, тъй като според закона до 39-тия месец от избирането им кметовете имат право да теглят кредити, след това и общинските съвети не могат да ги одобряват?

Тук става въпрос за един вид "спомагателно кредитиране", което след това ще се възстановява от приходите от новоразвитите дейности по проекта.

Вила "Армира"

А имаше ли достатъчно голям интерес към общественото обсъждане за инвестиционното намерение, то как премина?

На обсъждането се дадоха много добри предложения. Всяко от тях беше детайлно разгледано и най-добрите намериха отражение в техническия проект. Убедена съм, че ако се стигне до финално одобрение, това, което ще се получи във вила "Армира", в пъти ще увеличи потока на туристите. Той и в момента не е малък - повече от 16 000 туристи са минали от началото на годината. За мен това е невероятен успех.

Как смятате да надградите действащия проект?

Заложили сме една нова инициатива, която предвижда недовършената от десетилетия язовирна кула да бъде оборудвана с асансьор. Това пак е едно от предложенията, което се роди по време на общественото обсъждане. А на върха й да бъде разположена наблюдателна площадка с помещение за 3D-проекция. Целта е туристите да получават информация къде какво на територията на нашата община и в съседните две държави - Гърция и Турция, може да бъде посетено. Предвиждаме изграждане на изцяло нов подземен информационен център. Говоря за информационен център, в който да има галерия, ресторанти и до тях да се стига чрез топла връзка чрез сегашния посетителски център. А също така да бъде възстановена Римската баня и в реалността не само да могат да я видят, но и да се потопят във водите й. Мисля,че ще е възможно да направим и стрелбището, което е близо до вилата, да се разхождат каляски, да има стрелби с лъкове. Идеята е да се върнем в онова време, в което да видим как са се практикували местните занаяти. Предвидени са съответно павилиони, където туристите могат да наблюдават работата на занаятчиите. Да опитат и кулинарни специалитети от онова време.

Имахте едно предишно заседание, на което получихте разрешение за продажба на няколко имота в Ломбух. Те дали имат връзка с проекта за създаване на зони за туризъм и отдих край язовира?

Да, така е. Продажбата на тези имоти са свързани точно с инвестиционни намерения на хора, които желаят да реализират обекти около така създаващата се зона за отдих край яз. „Ивайловград“. На нас ни костваше изключително много усилия и време да успеем да актуваме имотите като общинска собственост.Съответно това ни дава възможност за развитие на туризма в региона. И смятам, че бъдещият ни мандат ще е натоварен с тази идея да развием зоната на язовир "Ивайловград". Той има най-дългата брегова ивица спрямо всичките язовири в България. Тоест, има много възможности.

За пространството около язовира имахте и трансграничен проект. Има ли напредък по него?

Да. Идеята беше за трансгранично сътрудничество с община Кешан, Турция. Преди няколко седмици получихме одобрение и очакваме подписване на договор по този проект.

За каква сума е?

За 1,5 млн. евро. Проектът е „Подобряване на условията за достъп до природни, културни и туристически обекти, чрез създаване на зони за отдих и туризъм в землището на село Ламбух, община Ивайловград и Кешан”.  В техническия проект са заложени туристическа пътека от село Ламбух, преминаваща през местността Аязмото, туристически път до язовир „Ивайловград“, местност Трифоновата нива, панорамен път от село Ламбух до местността Кошарите. Заложено е още определяне на подходящи места за наблюдение на природни обекти, както и план за разположение на фотосоларни осветителни тела на основни места и др.

Какви са останалите инфраструктурни обекти, които са в процес на възлагане или се изпълняват това лято?

Започваме с асфалтиране на вече изградените водопроводи. Миналата година в община Ивайловград успяхме да обновим повече от 8 основни водопровода. Приключихме с ремонт на основния водопровод в най-голямото село в нашата община - Свирачи. Приключихме и в кв. Лъджа. Върху тях предстои да положим асфалт. В момента се укрепват се насипите, трамбова се, за да получи необходимата здравина преди полагането на асфалта. Повече от 1,5 млн. лв. имаме за асфалтиране на улици, които са осигурени с постановление на Министерския съвет. Това са улиците "Орфей", "Възрожденска", "Христо Ботев", "Иван Вазов" и др. Имаме проект за улици по селската програма, който също е на стойност около 1,5 млн. лв. Близо 1 000 000 лв. имаме по ПРСР за обзавеждане и оборудване на училището в Ивайловград. За около 200 000 лв. е проектът ни за двора на училището в Железино, където ще се изградят футболна, волейболна, баскетболна площадка и съоръжения. Очакваме одобрение по селската програма за горски пътища. Това са основните неща, които се надявам в рамките на периода до изборите да успеем да приключим.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХАСКОВО:

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Силният вятър в Хасково събори дърво върху къща

Размиг Чакърян-Ами купува ударно имоти до ГКПП Капитан Андреево

С водосвет и прерязване на лента откриха официално изцяло ремонтирания Културен дом „Химик” (СНИМКИ)

Кметът на Ивайловград със специална покана за спектакъл по стихове на Ивайло Балабанов

Петър Чухов е новият лауреат на Националната литературна награда "Пеньо Пенев"

Mъж с нож обра офис за парични преводи в Хасково, задържаха го

ВАС окончателно: Изборите за общинари в Димитровград са недействителни, ще има рокада

Първият щъркел долетя в хасковското село Подкрепа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com