На 9 юни ще излязат окончателните резултати за водата в Хасково

914
На 9 юни ще излязат окончателните резултати за водата в Хасково
Снимка: Thinkstock

На 9 юни ще излязат окончателните резултати какви изтопи се съдържат във водата на Хасково, за да може се вземат съответните мерки. Това заяви главният държавен здравен експерт д-р Ангел Кунчев за БНТ.

Той обясни, че когато се установи алфаактивност единествоеното, което трябва да се направи и да се задълбочи изследването за какво точно става въпрос, за да се определи индикативната доза

Не стават бързо тези изследвания, за да ускорми процеса напарвихме изследавния в още в две лаборатории, допълни още Кунчев.

По думите му не може да се  говори за категорично затваряне на водоизточници, тъй като ситуцията се променя. Разлинчи нива на радон е имало на различни места, от време на време се повшава или намалява.

При по-обилни дъждаве водата увлича по-голямо количество от елементите. Факт е, че в този сезон това нещо го има. Вероятно ще се отмие, информира още здравният експерт.

Единственото, което няма да направим е да правим компромис със здравето, ако не е годна, няма да се ползва, категоричен беше Кунчев.

Хасково е и пред воден режим

Хасково е пред воден режим. Резервоарите, които захранват града, вече са изчерпани и е въпрос на дни градът, чиято вода е забранена за ...

Той допълни, че е започнало и изграждането на нови кладенци.

Припонмяме, че от днес, 5 юни, по-голямата част от град Хасково минава на воден режим от днес. Искането за водния режим бе направено от ВиК Хасково заради драстично намалелите водни запаси в резервоарите, които захранват града с вода. Водата ще бъде спирана за 12 часа в по един район всеки ден, а през почивните дни, събота и неделя, в целия град да има вода. Така на практика се въвежда воден режим.

Днес водозахранването се спира от 8.00 часа сутринта до 20.00 часа вечерта в район първи, който обхваща кварталите: „Орфей“, част от кв.„Република“ /блоковете по ул.„Акация“/ и бул.„ ВасилЛевски“, к-кс „Фантазия“, к-кс „Тенис кортове“, част от ж.к. „Кенана“- имотите, разположени над у-ще „Любен Каравелов“ - до напоителния канал, част от кв.„Любен Каравелов“- блоковете по ул.„Видин“, „Сливница“, „Щерю Вапцаров“ и „Стара планина“.

Във вторник (6 юни) от 8.00 сутринта до 20.00 часа вечерта без вода ще е район втори: кв.„Бадема“ и частта от кв.„Болярово“, от кв.„Бадема“ до центъра на кв.„Болярово“.

В сряда (7 юни) от 8.00 сутринта до 20.00 часа без вода ще е район трети: „Република“, „Овчарски“/от бул.„България“ до ул. „Македония - включително кв.„Дружба I“ от бул.„Васил Левски“ до ул.„Булаир“.

Продължават да откриват уран във водата в Хасковско

В маджаровското село Бориславци и в симеоновградските Свирково и Дряново е открито завишено количество на уран във водата. Това съобщих...

В четвъртък (8 юни) за времето от 8.00 до 20.00 часа вода няма да има В район четвърти: „Куба“, „Дружба“ /от бул.“Раковски“ до „Стара планина“/, „Любен Каравелов“, „Каменни“, „Воеводски“, части от кв.„Училищни“.

В петък (8 юни) от 8.00 до 20.00 часа водата ще е спряна в район пети: „Куба“-частта между ул.“Св.Св.Кирил и Методий“ и ул.“Розова долина“.

През почивните дни ще има вода в целия град.

Водата няма да бъде спирана в МБАЛ Хасково, в АГО-Хасково, в централна градска част и в южните квартали, които се захранват от ПС Узунджово: „Хисаря“, „Червена стена“, „Воеводски“, „Младежки хълм“, „Тракийски“, „Македонски“, „Овчарски“ и Източна индустриална зона.

Голяма част от производствените предприятия в Хасково разполагат със собствени водоизточници, тези от тях, които обаче нямат такива и попадат в районите с режим, също ще бъдат засегнати, стана ясно на заседанието на щаба.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХАСКОВО:

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Силният вятър в Хасково събори дърво върху къща

Размиг Чакърян-Ами купува ударно имоти до ГКПП Капитан Андреево

С водосвет и прерязване на лента откриха официално изцяло ремонтирания Културен дом „Химик” (СНИМКИ)

Кметът на Ивайловград със специална покана за спектакъл по стихове на Ивайло Балабанов

Петър Чухов е новият лауреат на Националната литературна награда "Пеньо Пенев"

Mъж с нож обра офис за парични преводи в Хасково, задържаха го

ВАС окончателно: Изборите за общинари в Димитровград са недействителни, ще има рокада

Първият щъркел долетя в хасковското село Подкрепа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com