Община Димитровград прави център за възрастни хора

4607
Община Димитровград прави център за възрастни хора
Снимка: община Димитровград

Днес кметът на община Димитровград Иво Димов ще подпише Договор за безвъзмездна финансова помощ на Оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020“ - „Подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания”. По нея община Димитровград спечели проект с наименование „Център за настаняване от семеен тип на възрастни хора с деменция“ на стойност 554 850.00 лева, съобщиха от пресцентъра на Общината. 

Изпълнението на проекта е с продължителност 15 месеца, а обектът на интервенция е сградата на бившата АТЗ болница. Проектът е разработен в унисон с Националната концепция за насърчаване на активния живот на възрастните хора в България (2012-2030 г.), Националната стратегия за дългосрочна грижа, Националната стратегия за демографско развитие на населението в България (2012-2030 г.), и Националната стратегия за намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване 2020. Проектното предложение е насочено към изпълнение на основните цели на Националната стратегия за дългосрочна грижа за създаване на условия за независим и достоен живот на възрастните хора и хората с увреждания чрез предоставянето на качествени, достъпни и устойчиви услуги за дългосрочна грижа, съобразени с индивидуалните нужди на потребителите. С изпълнението му ще се подкрепи осигуряването на инфраструктура за социални услуги в общността за възрастни хора и хора с увреждания.

Димитровград е домакин на Фестивала на зимната обредност и коледарските песни

Централният площад "България" в Димитровград утре от 12:00 ч. ще бъде домакин на едно от най-ярките събития през месец декември - фести...

Проектът включва строителство, ремонт, реконструкция, обновяване на сграден фонд за социални услуги в общността, включително прилежащото на обекта дворно пространство, доставка и монтаж на оборудване и обзавеждане при осигуряване на достъп за хора с увреждания до съответните помещения.

Етажът, който е предвиден за нуждите на "Център за настаняване от семеен тип за възрастни с деменции", ще бъде с обособен самостоятелен вход от запад посредством ново стълбище, като достъпът за хора с увреждания ще се осъществява по нова стоманобетонна рампа ситуирана в западната част на сградата. На етажа са предвидени 7 броя двойни стаи и една единична, всяка от които ще бъде със собствен санитарен възел. Всички стаи са с южно изложение, ориентирани към паркова среда от високостеблена растителност. Предвидено е и помещение за обща дневна, оборудвано с ниска и висока мебел и телевизор, като към него се приобщава съществуващата открита тераса посредством остъкляването ѝ. Капацитетът на "Центъра за настаняване от семеен тип за възрастни хора с деменции" е за 15 потребители, за които се предвиждат 13 души обслужващ персонал.

В рамките на 2019 г. се очаква да бъде открита и друга Процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Региони в растеж“ с подобна насоченост, по която общината ще кандидатства с проектно предложение за изграждане на още един център за настаняване от семеен тип – „Център за настаняване на възрастни хора“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХАСКОВО:

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Силният вятър в Хасково събори дърво върху къща

Размиг Чакърян-Ами купува ударно имоти до ГКПП Капитан Андреево

С водосвет и прерязване на лента откриха официално изцяло ремонтирания Културен дом „Химик” (СНИМКИ)

Кметът на Ивайловград със специална покана за спектакъл по стихове на Ивайло Балабанов

Петър Чухов е новият лауреат на Националната литературна награда "Пеньо Пенев"

Mъж с нож обра офис за парични преводи в Хасково, задържаха го

ВАС окончателно: Изборите за общинари в Димитровград са недействителни, ще има рокада

Първият щъркел долетя в хасковското село Подкрепа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com