Община Ивайловград продължава с реализацията на проекти в сферата на образованието

4546
Община Ивайловград продължава с реализацията на проекти в сферата на образованието
Снимка: община Ивайловград

 

Учениците от община Ивайловград и местното село Железино вече се радват на реновирани сгради на своите училища.  Подобренията станаха факт, след отправено искане в началото на 2017 г. от страна на кмета Диана Овчарова към министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. В молбата си Диана Овчарова обяснява за нуждата от средства за спешни и неотложни ремонти на градското училище СУ „Христо Ботев“ и на това в Железино, както и за финансова подкрепа за закупуването на автобус, който да превозва учениците. 
Искането на кмета е било провокирано от рушащата се ограда, която също така играе ролята и на подпорна стена на ивайловградското училище. Тя е била в  изключително опасно състояние и застрашавала живота и здравето, не само на учащите се, но и на преминаващите. Нужният бюджет за поправянето на оградата е бил в размер на 72 174 лв, а този за санирането на сградата в село Железино – 59 443 лв, които вече са преведени по сметката на училището
Припомняме, че в началото на тази година, след среща между Овчарова и Вълчев, министерството предостави чисто нов автобус, който бе пуснат в движение през февруари.
С реновирането на оградата на СУ „Христо Ботев” ще приключи и последната част от основните ремонтни дейности, започнали още през 2011 година. За да се пристъпи към промяна на облика на училището се премина през цялостно преизграждане, саниране и обновяване на западното крило на СУ „Христо Ботев”, което бе компрометирано от свлачищни процеси; изграждане на подходи за деца с по-специални нужди и асансьор за предвижване; закупуване на ново обзавеждане и оборудване; създаване на физкултурен салон с топла връзка; обновяване и оборудване на три спортни площадки, закупуване на спортни съоръжения за волейболно, баскетболно и футболно игрище, което се случи чрез осигурени средства от бюджета на община Ивайловград; въведено бе в експлоатация и общежитието, което бе изцяло санирано по Оперативна програма „Региони в растеж” на стойност 290 022.08 лв.
Към днешна дата е сключено споразумение между Директора на ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” с. Железино Красимира Петкова и фирма изпълнител за започване на санирането на училищната сграда, като крайният срок за изпълнението е възможно най-кратък – до 15 ноември – с оглед на нормалното протичане на учебния процес през зимните месеци.
СУ „Христо Ботев” обяви обществена поръчка, по която в момента се съберат оферти, за да бъде избрана фирма изпълнител и да се пристъпи към изграждане на училищната ограда. Крайният срок за събиране на оферти е 25.10.2018 г. /четвъртък/. След това ще бъде сключен договор с фирма изпълнител, която ще осъществи ремонтната дейност.
Същевременно, община Ивайловград подаде две проектни предложения по Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 по подмярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“ от мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони“, по които оценяването вече е приключило и очакваме подписването на договорите.
Проектното предложение за СУ „Христо Ботев” е на стойност 922 290. 57 лв. с ДДС и предвижда закупуване на оборудване и обзавеждане за нуждите на СУ „Христо Ботев” – оборудване и обзавеждане на класни стаи, кабинет по технологии, физкултурен салон, библиотека, компютърни кабинети и ИКТ, медицински кабинет, училищен стол, коридори, архив, училищен двор, кухня, кино зала, фанфарна музика, учителска стая, кабинет по физика,химия и биология.
Проектното предложение за ОУ „Св.Св.Кирил и Методий” е на стойност 113 455.35 лв. с ДДС и предвижда изграждането на многофункционална спортна площадка за мини-футбол, волейбол и баскетбол в двора на училището.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХАСКОВО:

С водосвет и прерязване на лента откриха официално изцяло ремонтирания Културен дом „Химик” (СНИМКИ)

Кметът на Ивайловград със специална покана за спектакъл по стихове на Ивайло Балабанов

Петър Чухов е новият лауреат на Националната литературна награда "Пеньо Пенев"

Mъж с нож обра офис за парични преводи в Хасково, задържаха го

ВАС окончателно: Изборите за общинари в Димитровград са недействителни, ще има рокада

Първият щъркел долетя в хасковското село Подкрепа

Сигнал за бомба евакуира училище в Димитровград

Условна присъда за нападение над спешен медик в Хасково

Първа инстанция: Изборите за общински съветници в Хасково са недействителни

BILLA отвори нов магазин в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com