Ретро тур обиколка из Димитровград с автобуси от 50те на XX век

1244
Ретро тур обиколка из Димитровград с автобуси от 50те на XX век
Снимка: община Димитровград

Панорамна обиколка в сърцето на Димитровград с автобуси от средата на 50те години на XX век ще има на 26 август 2023г.(събота). Събитието е част от програмата за Празника на Димитровград. За желаещите да се повозят на атрактивните ретро возила, добре познати в обществения транспорт по времето на социализма, ще има гид във всеки автобус. Честири автобуса от средата на миналия век ще разхождатг граждани и гости на града в това вълнуващо преживяване. В Ретро тур – Димитровград са включени едни от най-атрактивните и емблематични за времето на социализма автобуси Škoda 706 RTO, Чавдар 11M3, Чавдар М81 и легендата за туристите - Ikarus 256.50. Автобусите ще тръгнат в 9.00 часа от Автогарата в Димитровград и ще вървят по график през тридесет минути. Всеки от тях ще направи по пет тура, а желаещите да изпитат удоволствието от пътуването ще трябва да си вземат билети предварително от касата на ОДТ "Апостол Карамитев". Билетите от касата ще могат да се вземат след 10 август (четвъртък). Пътуването е безплатно, но заради удобството на гражданите и по-добрата организация ще става, чрез билети. С цел безопасност, деца без придружител няма да бъдат качвани! Всеки ще може да вземе най-много до 5 билета.

Билетите на касата на ОДТ „Апостол Карамитев”, бул.Д.Благоев 13

Работно време:

Всеки ден от понеделник до петък от 10.00ч. до 19.00 часа.

Телефон за информация: 0988724478

Атрактивните возила са реставрирани и се поддържат от сдружение „Ретро автобуси”. В автопарка си Сдружението има над двадесет автобуса от края на 50те до 80те години на миналия век, реставрирани в първоначалният си вид и блясък и приведени в движение. 

Škoda 706 RTO

Автобусите Škoda 706 RTO са едни от най-масовите у нас през 60-те и 70-те години на миналия век. Произвеждат се в Чехословакия от 1958 до 1972 г. в различни версии – градски, междуградски и специализирани. Автобусите Шкода 706РТО са изключително успешни като са доставяни в почти целият Източен блок, а също така и в част от Африка и Азия. Автобусът на Ретро автобуси е от 1967 г., той е първият закупен в колекцията на Сдружението.

Чавдар 11M3

Произвежда се от 1970 до 1990 година, като в този период са произведени над 8000 броя от този модел. Серийното производство на автобусите е започнало в завода на Чавдар в Ботевград през 1974 година. Чавдар 11М3 е имал различни версии на изпълнение. Отначало са произвеждани с панорамни прозорци на покрива и монтиран багажник. Срещат се модели с ръчна касова врата, а също така е имало и такива в товаро-пътнически вариант, лаборатории, за превоз на дрехи, бутилки и други. Автобуси Чавдар 11М3 са доставяни и в Северна Корея.

Чавдар М81

Автобусите Чавдар М81 започват да се произвеждат от завод Чавдар, Ботевград от 1967 до 1974г. През 1967г. предприятието усвоява серийното производство на първия модерен следвоенен автобус, чиято каросерия е изцяло проектирана у нас. Художник-проектант на каросерията е инж.Борис Ачков от Научно иследователски и проекто конструкторски институт за двигатели и автомобили. Прототипа на Чавдар М81, по стара традиция датираща от 50-те години, е закаран на собствен ход до София лично от директора и представен пред създателя на ДСО Балканкар Пантю Карапантев.

Ikarus 256.50

Автобусите Икарус 256.50 започват да се произвеждат от заводите на Ikarus , Budapest през 1977 година. "Унгарската легенда" както наричат още междуградския автобус Икарус 256.50 се произвежда от 1980 до 1998 година.

Още: Изложба с оригинали на френски импресионисти ще бъде показана за първи път в България

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХАСКОВО:

Национална кръгла маса на тема "Кой се страхува от Пеньо Пенев?" се проведе в Димитровград

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Силният вятър в Хасково събори дърво върху къща

Размиг Чакърян-Ами купува ударно имоти до ГКПП Капитан Андреево

С водосвет и прерязване на лента откриха официално изцяло ремонтирания Културен дом „Химик” (СНИМКИ)

Кметът на Ивайловград със специална покана за спектакъл по стихове на Ивайло Балабанов

Петър Чухов е новият лауреат на Националната литературна награда "Пеньо Пенев"

Mъж с нож обра офис за парични преводи в Хасково, задържаха го

ВАС окончателно: Изборите за общинари в Димитровград са недействителни, ще има рокада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com