Точно както в Пловдив, в Харманли също са бутнали културен паметник

2227
Точно както в Пловдив, в Харманли също са бутнали културен паметник
Снимка: БГНЕС

Съборените паметници на културата вече трайно влизат в черната картина на песимизма, която все по-често се оформя в информационния поток от България. Поредният случай е в Харманли - точно както в Пловдив със сградата на "Ориент Табако".

И в Харманли става въпрос за тютюнева фабрика, декларирана като паметник на културата от 1977 годината. Както и в Пловдив, Община Харманли също твърди, че няма информация за защитения статут на имота.

Под развалините на тютюневия склад в Пловдив има трафопост, захранващ цял квартал

Окръжна прокуратура Пловдив образува досъдебно производство за съборения склад, предаде БГНЕС. Резултатите от проверката, разпоредена...

За разрушаването на сградата на "Тютюнева промишленост" на ул. "Г. Димитров" в Харманли от 1 месец алармира местната общинска съветничка Светлана Николова. Както в Пловдив и в Харманли емблематичното здание е бутнато в неделя - на 21 февруари, пише в. "Сега". И там кметицата Мария Киркова твърди, че сградата не е паметник на културата, макар че се смята за един от символите на града. "Сградата не фигурира в списъка на сгради, които са ценности, нито от национално, нито от местно значение. Няма вписване в актуалните списъци на Министерството на културата към момента на премахването на сградата", казва Киркова, цитирана от БНР.

Светлана Николова обаче твърди, че на 8 март е посетила Националния институт по недвижимо културно наследство, откъдето са ѝ предоставили документи, че сградата е паметник на културата от 1977 г. Тези удостоверения често се предоставят в общината от самия собственик или инвеститор и администрацията няма ангажимент да проверява истинността им. Така по случая в Пловдив има два документа с един и същи номер и дата, но с абсолютно противоположно съдържание - според този в общината може да се събаря, според този от НИНКН - не може. Спорът ще реши комисията, която разследваше пловдивския случай. Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" към Министерството на културата (МК) извършва в момента спешна проверка, казаха и от МК. Окръжната прокуратура в Хасково съобщи, че се е самосезирала още след първите публикации от 22 февруари. Разпоредено е да се установи собствеността на сградата, статута ѝ в Министерството на културата, както и законосъобразността на дадените разрешения от длъжностни лица за разрушаването ѝ. Към момента е изискана информация, която не е постъпила, снети са обяснения, като проверката не е приключила, уточняват оттам.

В София

Според "Спаси София" се подготвя събаряне и на сградата на кино "Възраждане", известна в по-нови времена като дискотека "Син Сити". "Столична община твърди, че не е издавала разрешение за строеж, но в същото време се демонтират части от конструкцията", заяви Гергин Борисов от организацията, цитиран от БГНЕС. В края на миналата година, пред столичен всекидневник хотелиерът и собственик на сградата Красимир Георгиев споделя намеренията си на мястото на "Син Сити" да построи петзвезден хотел.

Рашидов: Докато съм министър, ще искам тютюневият склад в Пловдив да се възстанови

"Докато аз съм министър ще искам тютюневият склад в Пловдив да се възстанови". Това заяви министърът на културата Вежди Рашидов. Рашид...

И.д. главен архитект на София Бойка Къдрева е информирала "Спаси София", че сградата е от най-ниската категория паметници на културата - "паметници за сведение". "За съжаление, тази категория предвижда, че ако сградата бъде предвидена за събаряне, в новата трябва да бъдат вписани части от оригиналната фасада. Виждали сме подобни бутафории в София и преди. Резултатът по всеобщото мнение не запазва автентичния дух, а просто е грозен", допълни Борисов.

На снимката: Ориент Табако, Пловдив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com