10 минути разходка неутрализират 6 часа седене

9949
10 минути разходка неутрализират 6 часа седене

За вредата от заседналия начин на живот може да се разсъждава безкрайно. Той се отразява негативно върху повече от половината от системите на организма – включително и върху кръвоносните съдове.

Но тези негативни ефекти могат да се неутрализират доста лесно. Ново изследване показва, че кратка разходка ликвидира отрицателното въздействие върху кръвоносната система от шест часа седене в работата.

"Нашата работа демонстрира, че в продължение на шест часа чисто време, което прекарваме седнали при осемчасов работен ден, притокът на кръв към долните крайници съществено спада – казват авторите. – Освен това тя сочи, че само 10 минути разходка неутрализират тези последствия."

За да изяснят това, учените от университета на Мисури събрали данни от доброволци непосредствено преди шестчасов период на седене и веднага след него, като установили, че потокът на артериалната кръв се забавя.

25 минути разходка прибавят 7 години живот

Ходенето с бърза крачка по25 минути на ден може да добави 7 допълнителни години към живота, изяснили учени от Германия. По техни данни...

Намалява и нейното налягане върху стените на съдовете, което с времето може да доведе до снижаване на еластичността и функционалното състояние на стените на съдовете.

За щастие възстановяването на нормалното кръвообращение в краката не е сложно. Както показали данните, получени благодарение на същите доброволци, само след десетминутна разходка тези показатели се нормализирали.

Освен това изобщо не е необходимо напрежение – доброволците ходели с обичайните за себе си комфортни крачки.

 

Advertisement

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com