Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 симптома, които показват, че сте силно дехидратирани

11 юни 2024, 07:55 часа

Дехидратацията настъпва, когато организмът губи повече течности, отколкото приема, което води до недостиг на вода и други важни течности, необходими за телесните функции. Тежката дехидратация може да доведе до сериозни здравословни проблеми и ранното разпознаване на симптомите ѝ е от решаващо значение за бързото лечение. Ето десет симптома, показващи тежка дехидратация:

  1. Екстремна жажда: Първоначалният отговор на организма на дехидратацията е силно желание за вода, което сигнализира за необходимостта от възстановяване на изгубените течности.
  2. Тъмна урина: Един от най-ясните показатели за дехидратация е цветът на урината. Тъмножълтата или кехлибарената урина говори за концентрирани отпадни продукти поради недостатъчен прием на вода.
  3. Сухота в устата и подут език: Дехидратацията намалява производството на слюнка, което води до сухота в устата и подуване на езика.
  4. Замайване и замаяност: Тежката дехидратация може да доведе до понижаване на кръвното налягане, което да причини замайване, световъртеж или дори припадък, особено при бързо изправяне.
  5. Ускорено сърцебиене и дишане: Тъй като организмът се бори да поддържа кръвното налягане и кръвообращението, сърдечният ритъм и дишането могат значително да се ускорят.
  6. Объркване и раздразнителност: Дехидратацията засяга способността на мозъка да функционира правилно, което води до объркване, раздразнителност и затруднена концентрация.
  7. Потънали очи: Видим признак за тежка дехидратация са потъналите очи, което показва значителна загуба на телесни течности и електролити.
  8. Липса на пот и сълзи: При тежка дехидратация тялото пести вода, като намалява производството на пот и сълзи, дори в горещо време или по време на емоционални реакции.
  9. Ниско кръвно налягане: Дехидратацията може да доведе до хипотония или ниско кръвно налягане, което може да причини слабост, умора и невъзможност за изпълнение на ежедневни задачи.
  10. Безсъзнание или кома: В най-тежките случаи дехидратацията може да доведе до безсъзнание или кома. Това е спешна медицинска помощ и изисква незабавно внимание.

Ранното разпознаване на тези симптоми може да помогне за предотвратяване на тежките последици от дехидратацията. Важно е да потърсите медицинска помощ, ако вие или някой ваш познат проявява тези тежки симптоми.

Още: Не го забелязвате: Назоваха неочакван признак на дехидратация

Източник: Cleveland Clinic

Защо консумацията на вода е толкова важна?

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес