12 сезонни зеленчуци и плодове, които трябва да ядете точно сега (ЧАСТ II)

24103
12 сезонни зеленчуци и плодове, които трябва да ядете точно сега (ЧАСТ II)
Снимка: https://pixabay.com/

На прага на есента най-полезните сезонни продукти се появяват във всяка къща и в магазин. Възползвайте се максимално от тези плодове и зеленчуци!

В продължение от предходна статия, която виждате като прикачена със снимка…

Домати

В домата на практика няма мазнини, съдържанието на калории е около 1% от дневната стойност, а захарното съдържание е 3%. Този зеленчук е богат на ликопен, вещество, което предпазва от рак. Летните домати са особено вкусни, имат ярък аромат и сочна пулпа, докато през зимата може да си купите почти безвкусни "пластмасови" аналози. Интересното е, че ликопенът не се унищожава по време на термична обработка, така може да ядете домати, както пресни, така и да ги добавяте към всяко ястие - от борш до печени продукти.

12 сезонни зеленчуци и плодове, които трябва да ядете точно сега (ЧАСТ I)

Какво знаете и не знаете за сезонните зеленчуци и плодове. Кои са, как да ги разпознаваме и защо точно сега да консумираме? Предлагаме ...

Чесън и лук

Подобно на много от зеленчуците в този списък, лукът и чесънът растат в зеленчуковите градини през лятото. Август е времето за натрупване на вещества, които поддържат имунитета преди студения сезон и сега е особено полезно да добавяте пресен лук към салати и супи. Фитонцидите в чесъна и лука са мощни оръжия срещу вируси и бактерии, а алиинът, съдържащ се в чесъна, се превръща в алицин, който се използва за предотвратяване на възпаленията. Съхранявайте луковиците и главите чесън на сухо и хладно място: в хладилника лукът абсорбира миризмите и активно ги разпространява, върху други храни.

Листни зеленчуци

Лятната диета може да бъде допълнена с пресни билки. Използва се в салати, супи и основни ястия. В допълнение към обичайните копър, магданоз, маруля и рукола, през август растат ароматни босилек, кориандър, манголд и киселец. Поради хлорофила в зелените листа, тези продукти спомагат за детоксикацията на тялото, а също така помагат да се отървете от дефицита на магнезий и да се борите с анемията.

Праскови, нектарини и кайсии

Плодът, който лекува 100 болести

Бeзcпoрнo тoвa, кoeтo ядeм мнoгo oпрeдeля здрaвocлoвнoтo ни cъcтoяниe. Oкaзa ce, чe имa и eдин вкуceн плoд, кoйтo върши чудeca c тялoтo...

Не ядем плодове толкова често и в такива количества, колкото зеленчуците. Но благодарение на фибрите, това е един от най-добрите варианти за закуска. В допълнение, прасковите, кайсиите и нектарините съдържат много силиций, мед, манган, калий, витамини А и С. Добавете ги към диетата за красотата на кожата, косата и ноктите. Между другото, миризмата на праскова действа като антидепресант, така че закуската се превръща в ароматерапия.

Горски плодове

През август малини, касис и череши се продават в почти всеки магазин на ниски цени. През зимата не само няма да намерите същите ароматни плодове, но и ще платите пет пъти повече за големи, но почти безвкусни аналози. И сега е сезонът на шипки, ирги, боровинки, цариградско грозде и морски зърнастец. Всички те държат рекорда за количеството антиоксиданти. Маслата, съдържащи се в зрънцето, имат благоприятен ефект върху кожата, като я правят еластична. Използването на плодове помага за укрепване на кръвоносните съдове, подмладява и детоксикира тялото. Изследванията потвърждават, че плодовете помагат за укрепване на имунитета и борба с настинките.

Диня

Динята е уникален представител на семейство тиква, тоест роднина на тиквата, пъпеша и краставицата. Всички те се считат за един сорт плодове. Динята съдържа 92% вода, спомага за поддържане на водния баланс и има силно диуретично действие. Зърното съдържа витамини С, А, В1, В5 и В6, каротеноиди и антиоксиданти: ниацин, тиамин, аскорбинова киселина и рибофлавин. В 100 г диня, около 60% от дневната нужда от магнезий, което осигурява усвояването на витамини и минерали. Освен всичко казано до момента, с диня може да потискате глада, да се освежавате в жегата и да се чувствате добре.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Учени: Една проста промяна в ежедневието ще понижи кръвното ви налягане

Безплатни консултации с неврохирург в София

Тези 5 храни могат да предизвикат отравяне или алергии

Лекар: Това е най-вредната закуска за червата

Най-добрият плод за холестерола, който помага за отслабване

Кардиолог: Този витамин намалява лошия холестерол

Канела - какво ще се случи с червата ви, ако всеки ден ядете тази подправка

Най-добрият сутрешен навик за сърцето - кардиолог разкри какво прави всяка сутрин

Три лека от народната медицина за нормализиране на кръвното налягане

Специалисти: Яжте риба поне два пъти седмично

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com