13 начина да подобрите работата на мозъка

3154
13 начина да подобрите работата на мозъка
Снимка: iStock/Guliver

С напредването на възрастта става все по-трудно да поддържаме дейността на мозъка в добра форма. Но има начини, с които да предотвратим отрицателните последици на времето и риска от развитие на деменция. Тези 13 дейности за от изключителна полза за развитието на мозъка, пише mirkrasoty.life. Изберете едно или повече от тях и им отделяйте поне час и половина дневно. 

1. Медитация

Медитацията помага да се понижи нивото на стреса, кръвното налягане, да се укрепи имунната система и да се добри способността за концентрация. Само 10 минути на ден може да ви осигурят чудесно настроение и ще помогнат на мозъка ви да работи по-добре. 

2. Работа в градината

Градинарството е учудващо полезно хоби за мозъка. По този начин понижавате нивото на хормон на стреса в мозъка. Установено е, че градинарството понижава риска от деменция с 36%. 

3. Приготвянето на храна

Изследванията показват, че хората, които готвят вкъщи водят по-здравословен начин на живот. Освен това те имат възможност да изберат по-здравословни продукти и да се насладят на процеса на приготвяне, което се отразява благотворно на състоянието на мозъка. 

4. Четене

Четенето учи ума да се фокусира, разширява словесния запас, развива въображението, аналитичните способности и прави мозъка по-активен. Освен това четенето е един от най-добрите начини за борба със стреса (нивото на стрес се понижава с 69%).

5. Свиренето на музикален инструмент

Свиренето на музикален инструмент помага за когнитивното развитие, подобрява координацията и фината моторика. Както при децата, така и при възрастните свиренето на музикален инструмент повишава IQ.

6. Шах

По време на играта се развиват двете полукълба на мозъка, подобрява се паметта и се подобрява стратегическото мислене. 

7. Танци

Танците са не само отлична физическа тренировка, която понижава стреса и повишават нивото на серотонина. Танците са начин да станем по-умни, тъй като за запомнянето и възпроизвеждането на различните комбинации от движения вие активирате различните области на мозъка.

8. Екипни спортове

Играейки в екип вие получавате много предимства - подвижност, нови приятели и общуване. Липсата на общуване се отразява отрицателно на мозъка и на общото здравословно състояние. 

5 стъпки, чрез които да отпочива мозъка ни

Важно е да презареждате. И макар че, може да не сте в състояние да използвате същите инструменти, които сте използвали преди, можете да...

9. Бойни изкуства

Освен очевидната полза да може да се защитите - бойните изкуства развиват мозъка, повишавайки способността за концентрация, да се пази равновесие и да се постигне единство между тялото и разума.

10. Плетене

Според експертите плетеното е прекрасен начин за борба с тревожността, безпокойството, депресията и хроничната болка. Предимствата на работата с ръцете може да се сравни с ефекта на медитацията. Плетенето активира парасимпатичната нервна система и притъпява реакцията "бий и бягай."

11. Писане

Тайната на активността: от какво се нуждае вашият мозък

Как можете да предотвратите деменция и да подобрите здравето на мозъка си? Включете в диетата храни, съдържащи витамин В6. Без витамин...

Воденето на дневник,  в който записвате мислите, идеите и целите си помага да се решат много проблеми и е един от начините да понижите стреса.

12. Учене на чужди езици

Изучаването на чужд език ще ви направи по-умен. Освен това ще може да общувате с чужденци, запознавайки се с културата им. Всичко това позволява да се понижи рискът от деменция.

13. Смехът

Освен всичко изброено по-горе, отлично лекарство за мозъка и цялото тяло е смехът, който е наричан активна медитация. Той помага да се намали нивото на стрес и да се отпуснете. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Кои чайове ще ви помогнат в борбата с напълняване

Кои чайове са изключително полезни за здраво сърце

Кои са най-полезните чайове за черния дроб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com