3 причини, поради които кафето може да е виновно за акнето

6318
3 причини, поради които кафето може да е виновно за акнето
Снимка: iStock/Guliver

Кафето безспорно е една от най-предпочитаните за консумация напитки от милиони хора по света. Повечето хора, дори не могат да си представят да започнат деня си без тази така желана от мнозина, кофеинова напитка.
Кофеинът съдържащ се в кафето, действа като антиоксидант за организма и несъмнено притежава редица полезни за човешкото здраве качества. Кафето намалява риска от заболявания като: Алцхаймер, Паркинсон, инсулт, инфаркт, както и намалява риска от рак на дебелото черво.
Въпреки ползите си обаче, прекомерната консумация на кафе, може да доведе и до нежелани реакции в организма. Прекомерната консумация на кафе би могла да бъде потенциална причина и за появата на акне по кожата. Какви обаче са причините именно за тази нежелана реакция, а именно появата на акне?

1. Съдържа кофеин
Кафето съдържа кофеин, който действа като антиоксидант за тялото. Тази полезна, кофеинова напитка се включва в борбата със стареенето на кожата, както и неприятните възпаления по кожата. И все пак, кофеинът е стимулант за организма, който в големи количества повишава нивата на стресовите хормони и може да влоши вече съществуващи акнеични, кожни прояви или да предизвика такива. Кофеинът е и причината за повишаването на хормона кортизол, който хормон увеличава секрецията на мастните жлези в кожата и води до запушване на порите, възпаления и акне.

2. Добавена захар
Всеизвестен факт е, че прекомерното консумиране на много захар в ежедневието ни, може да доведе до нежелани възпаления тъканите и акне. Колкото повече захар консумираме, толкова повече се увеличава и възможността да повишим нивото на кръвната си захар. Добавени захари има почти във всичко, което консумираме – напитки, храни и т.н. , но за да намалим риска от хормонален дисбаланс, диабет или дори акне е добре да не добавяме тази дори една лъжичка захар в кафето си сутрин.

3. Млечни продукти
Практиката да се добавя прясно мляко в кафето (или течна сметана) е наистина много предпочитана за много хора, но дали е полезно да включваме в кафето си ежедневно тези така вкусни и на пръв поглед полезни добавки? Проучванията сочат, че хората, които пият две или повече чаши кафе с мляко (или сметана) на ден, имат с до 44% по-висок риск от развитието на акне в зряла възраст. Това се дължи именно на лактозата, която се съдържа в млечните продукти. За да разгради лактозата, тялото се нуждае от ензими, които обаче човек губи с до 65% още в ранна детска възраст. Поради тази причина при повечето вече пораснали хора се появява тази „непоносимост към лактоза“ или дори алергия, която от своя страна би могла да бъде причината за появата на акне.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com