3 съвета за по-качествен сън

26471
3 съвета за по-качествен сън
Снимка: iStock/Guliver

Като една истински впечатляваща машина, човешкото тяло е рутинно засегнато и от светлината, и от тъмната околна среда: часовете светлина имат много власт над мозъка ни, естествено ни дават сигнал, когато е време да се събудим и когато е време за почивка. Не е тайна, че съвременният начин на живот е причинил затрупване с неестествени светлинни източници и докато голяма част от нас прекарват по-голямата част от нашите дни на закрито под суровите флуоресцентни на работното място, тялото ни пожелава естествена слънчева светлина. Възможно е да има много малко място за алтернативи за осветление през периода от 9 до 5 дни. Обаче, една част, в която всички контролираме всичко, е в спалнята. Както се оказа, няколко корекции на вашата сутрешна и нощна практика могат да помогнат на тялото ви да се синхронизира с идеалния си естествен ритъм.

Ако живеете в процъфтяващ метрополис, най-вероятно се „наслаждавате” на шума и светлините през всички часове на нощта и това води до разстройство на съня ви. Да направите стаята си тъмна като пещера може да ви се струва откачено, но науката подсказва, че именно това е нещото, което трябва да направите. Тъй като спалните ни стават все по-инфилтрирани от множество съвременни удобства, от електронни четци до телефони, всички допълнителни приспособления дават своето отражение върху здравето ни.

Сънищата, които предсказват, че предстои голяма промяна в живота ви

Има няколко символа в сънищата, които не бива да се игнорират, понеже с тях подсъзнанието ви показва, че сте на път към голяма промяна....

Изследванията показват, че излишната светлина в спалнята може да повлияе на качеството на съня, нарушавайки естествения циркадиан ритъм на тялото. Изкуствената светлина, като тази, излъчвана от смартфони и телевизори, подтиква мозъка да се събуди, като по този начин потиска производството на мелатонин, вашият високо ценен хормон за сън. Има добри новини обаче. Чувствителността на тялото към светлината може да бъде използвана във ваша полза, за да подобрите качеството на съня които получавате всяка вечер. Колкото повече светлина можете да премахнете от вашето пространство, толкова по-добра почивка ще получите. Ето как да го направите.

1. Дръжте устройствата в другата стая

Изследване на Националната фондация за съня установи, че 95% от хората използват някакво устройство за излъчване на светлина непосредствено преди лягане. Малките сини светлини от всички устройства, без които не можем да живеем, попаднат в спектър от къси вълни, което ги прави още по-мощни, когато става въпрос за разстройване на вътрешния ви часовник. Светлините от енергоспестяващи крушки, лаптопи и клетъчни телефони също забавят освобождаването на мелатонин, което прави по-трудно както заспиването, така и наспиването. За по-спокоен сън поддържайте възможно най-много устройства извън вашата спалня.

2. Дръжте вратата на спалнята затворена

5-те кошмара, които най-често сънуваме и какво означават те

Сънищата могат да бъдат колкото прекрасни, толкова и ужасяващи. Непредвидими са и за това са толкова интересни за тълкуване. Има няколк...

За да запечатате светлината от други стаи, особено ако споделяте дома си с членове на семейството, съквартиранти или партньор, който може да е буден, докато спите, затворете вратата на спалнята си. Още по-добре, разходете се из къщата и изключете всички светлини в коридора и съседните стаи, за да си гарантирате, че вашето пространство е възможно най-тъмно, преди да си легнете.

3. Закачете тъмни завеси на прозорците

Ако спалнята ви е изложена на улично осветление, закачете завеси или щори, за да елиминирате неестествена светлина колкото е възможно повече. Все пак ще искате естествена светлина сутрин, така че не е нужно да създавате пълна тъмнина в стаята си (въпреки че можете).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com