3D печатани зъби убиват бактериите

11878
3D печатани зъби убиват бактериите

Извадили са ви зъб? Няма страшно – скоро стоматологът не само ще може да ви напечата нов, подходящ именно за вас, но и тази протеза ще се бори с бактериите.

Андреас Херман от университета на Гронинген в Нидерландия заедно с колегите му са разработили антимикробна пластмаса, с чиято помощ може да се печатат зъби, които убиват бактериите.

1 милион българи са без зъби

Един милион нашенци са без зъби, сочат резултатите от проучване на Българския зъболекарски съюз, направено сред 60-годишните, които към...

Учените внедрили противомикробни амониеви соли във вече съществуващите стоматологични полимери. Такива соли са позитивно заредени и разрушават отрицателно заредените бактериални плаки, в резултат на което последните се отлепват и умират.

"Този материал може да убие бактерия при контакт, но от друга страна, е абсолютно безопасен за човешките клетки", казва Херман.

След това учените поставили тази смес в 3D принтер, придали ѝ твърдост с ултравиолетова светлина и напечатали редица стоматологични материали от рода на зъбни протези и брекети.

За проверка на противомикробната им способност изследователите нанесли върху материала смес от слюнка и Streptococcus mutans – бактерия, която предизвиква гниене на зъбите. В резултат станало ясно, че материалът е убил 99% от бактериите в сравнение с контролния образец без добавяне на амониеви соли, където загинали под 1% от микробите.

Има деца, които не познават четката за зъби

„Има деца, които дори не познават четката за зъби. За съжаление, има родители, които не я ползват и е съвсем естествено, когато р...

Преди да приложат разработката върху пациенти, са необходими допълнителни тестове, тъй като протезите са държани в слюнна смес само шест дни. За клинични изследвания този срок трябва съществено да се увеличи, а също да се провери как новите протези ще взаимодействат с пастата за зъби.

Резултатите от експериментите са описани в статия, публикувана в сп. Advanced Functional Materials.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com