4 диети, за които е доказано, че работят

11875
4 диети, за които е доказано, че работят
Снимка: iStock

Обикновено лекарите и учените са скептични по отношение на диетите, считайки ги за не много ефективни, а понякога и за опасен начин за отслабване. Но ефективността на някои от тях определено не е за пренебрегване - особено след като ползите им за здравето на тялото са потвърдени от научни изследвания.

Експерти от Националния институт по кардиология на САЩ публикуваха списък с диети, които наистина работят - и това е факт, доказан от науката.

Отслабване с пчелен прашец - и още ползи от консумацията му

Само няколко супени лъжици пчелен прашец, добавени към киселото мляко всеки ден, могат да подобрят метаболизма, да укрепят сърдечния му...

1. Средиземноморска диета

Тази диета се основава на консумацията на сложни въглехидрати (булгур, кафяв ориз, макаронени изделия от твърда пшеница, пълнозърнест хляб), зеленчуци и плодове, зехтин, ядки, риба, пилешко (в ограничени количества). Можете също така да ядете малко червено месо и сладкиши и да пиете червено вино.

Тази диета е не само ефективна за отслабване, но и много полезна за здравето: тя помага за подобряване на работата на сърцето и мозъка, предотвратява развитието на диабет и дори се препоръчва като превенция против рак.

2. DASH диета

Тази диета, която е много популярна в САЩ, първоначално е разработена за лечение на хипертония. Тя се основава на пълно отхвърляне на солта, захарта и храните с високо съдържание на наситени мазнини. Изследванията потвърждават, че подобна диета може да понижи нивата на кръвното налягане по-ефективно дори от лекарствата. Въпреки това, тя е чудесен вариант и за отслабване.

Диетолог развенча 5 мита за доброто хранене

Диетолог говори за митовете, с които често се сблъскват тези, които се опитват да се придържат към правилното хранене. В преследване н...

3. Гъвкава вегетарианска диета

Основният принцип на такава диета е, че не трябва да ядете месо. Но ако наистина го желаете, тогава можете да го направите.

Привържениците на тази диета предпочитат зеленчуци, риба, морски дарове - но не се отказват напълно от месото. И между другото те тежат средно с 15% по-малко от тези, които ядат месо редовно.

4. Часово хранене

Основният принцип на тази диета е да се яде малко, но често, в идеалния случай веднъж на всеки 2,5-3 часа. На практика няма ограничения в храненето - с изключение на белия хляб, сладкишите и фаст фууд. Диетата помага за ускоряване на метаболизма - поради това за месец можете да отслабнете до 7 килограма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com