5 витамина в 1 чаша - лекар разкри кой е най-полезният сок

23150
5 витамина в 1 чаша - лекар разкри кой е най-полезният сок
Снимка: iStock

Дава сила и енергия, а също така подобрява работата на червата - всичко това и още куп полезни качества притежава сокът от един плод.

Най-полезният сок

Диетологът Римма Мойсенко споделя, че един от най-полезните сокове в света е този от нар. Той съдържа голямо количество антиоксиданти и антоцианини – активни вещества, които укрепват имунитета.

Счита за естествен имуномодулатор. Също така консумацията му значително подобрява работата на червата. Лекарят споделя, че до 80 процента от клетките, отговорни за нашия имунитет, се произвеждат в стомашно-чревния тракт.

В допълнение, пиенето на тази напитка ще даде сила и ще даде усещане за енергия, тъй като съдържа голямо количество витамин С, мед и желязо.

Лекар: Хората, които имат проблеми със сърцето, задължително трябва да пият този сок в жегата

Медикът допълни, че освен витамин С, напитката съдържа мастноразтворими витамини D, E и K, както и полиненаситени мастни киселини Омега-3, което е много полезно за нашия организъм и особено за кръвоносните съдове. Не случайно се предписа на тези, които страдат от анемия, чести настинки и онкологични заболявания.

За да получите максимална полза от тази напитка, лекарят препоръчва да я консумирате в рамките на половин час след нейното приготвяне. По-добре е сами да я приготвите и да я разредите с вода.

Тази плодова напитка съдържа различни аминокиселини, които нормализират работата на стомаха и червата, подобряват храносмилането. Ето защо сосът от нар толкова често се сервира с месо - не само заради вкуса.

Напитката съдържа още и много ценни вещества: витамин С, витамини от група В, както и желязо , калций , калий и магнезий. Нейната редовна консумация дори и в малки дози, повишава нивото на хемоглобина в кръвта, което е необходимо за хора с анемия, както и в периода на възстановяване след операции и заболявания.

Калият и магнезият имат благоприятен ефект върху състоянието на сърцето и кръвоносните съдове при хипертония. Антиоксидантните свойства на напитката подобряват общото състояние на организма, прочистват токсините и укрепват имунната система. Тя е полезна за профилактика на сезонни настинки.

Също така притежава противоракови свойства. Проучванията показват, че пиенето на тази напитка от мъже намалява риска от рак на простатата. Нарът съдържа елагова киселина - тя предотвратява размножаването на раковите клетки и причинява апоптоза, естествената смърт на туморите.

Освен това напитката от този плод притежава куп ползи и за здравето на жените. Нейната консумация помага за поддържане на хормоналния баланс, служи като естествен антиоксидант, забавя процеса на стареене.

Пиенето на плодовата напитка се препоръчва по време на бременност и след раждане, когато жените често страдат от анемия.

Още: Кардиолог: Това е най-полезният сок в жегите, пийте го всеки ден за здраво сърце

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com