5 зеленчука, които можете да засадите и отглеждате в кухнята си

3342
5 зеленчука, които можете да засадите и отглеждате в кухнята си
Снимка: iStock

Отглеждането на зеленчуци в кухнята е не само полезно преживяване, но и устойчив начин за осигуряване на свежи хранителни продукти. Ограниченото пространство и липсата на градина не бива да ви възпират да отглеждате собствени зеленчуци. Ето 5 зеленчука, които можете лесно да засадите и отглеждате направо в кухнята си:

Билки

Билки като босилек, мента и магданоз са отличен избор за кухненско градинарство. Те изискват минимално пространство и могат да виреят в малки саксии на перваза на прозореца. Тези ароматни билки не само придават вкус на ястията ви, но и допринасят за жизнена атмосфера в кухнята. Осигурете им достатъчно слънчева светлина и добре дренирана почва за оптимален растеж.

Още: Експерт: НЕ яжте сурови зеленчуци през зимата

Домати "чери"

Черешовите домати са подходящи за отглеждане на закрито. Можете да ги отглеждате във висящи кошници или контейнери близо до слънчев прозорец. Тези миниатюрни домати са не само вкусни, но и декоративни, като добавят цветен щрих в кухнята ви. Осигурете подкрепа за лозите, докато растат, и се насладете на удоволствието да събирате сами пресни домати за салати и закуски.

Зелен лук

Зеленият лук, известен още като лук скалион, е един от най-лесните зеленчуци за отглеждане на закрито. Можете да ги отгледате от остатъци, като поставите белите корени във вода или почва. Те изискват минимални грижи и могат да се събират непрекъснато, като се отрязват зелените връхчета. Зеленият лук е универсално допълнение към вашата стайна градина, което придава на ястията ви лек луков вкус.

Още: Тези 5 зеленчука свалят най-бързо холестерола - ядете ли ги всеки ден

Чушки

Друг зеленчук, който може да вирее на закрито, са чушките. Изберете компактни сортове и им осигурете слънчево място. Чушките изискват добре дренирана почва и редовно поливане. Можете да се насладите на удоволствието да наблюдавате как чушките променят цвета си, докато узряват. Използвайте ги в салати, пържени ястия или като хрупкава закуска направо от градината.

Маруля

Марулята е зеленолистно растение, което е подходящо за отглеждане на закрито. С плитки корени тя може да се отглежда в контейнери или висящи кошници. Избирайте сортове с рехави листа за продължителна реколта. Марулята изисква постоянно поливане и хладна среда. Събирайте външните листа, когато е необходимо, като оставяте вътрешните листа да продължат да растат. Прясната домашно отгледана маруля ще подобри качеството на салатите и сандвичите ви.

Още: Кои са най-добрите зеленчуци за отслабване?

Отглеждането на зеленчуци в кухнята ви осигурява не само свежи и удобни доставки на продукти, но и ви свързва с процеса на отглеждане на храни. Това е прост и приятен начин да възприемете по-устойчив и здравословен начин на живот, дори ако разполагате с ограничено пространство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: Хората с тези заболявания ТРЯБВА да внимават с ягодите

Лекар: Това е най-опасният плод за черния дроб и захарта

Топ 12 на плодовете, които са разрешени при диабет

Колко коса е нормално да ви пада всеки ден?

Какво се случва с тялото, ако спрете да ядете брашно за месец

Ще работи ли кето диетата за вас, ако имате диабет тип 2

Най-добрата пролетна билка за костите и холестерола

Лекар: Тези лекарства повишават риска от високо кръвно

Бързо отслабване: Яжте този зеленчук поне 2 пъти седмично

Учени: Това е най-добрият сок за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com