5 знака, които издават, че не ядете достатъчно зеленчуци

5697
5 знака, които издават, че не ядете достатъчно зеленчуци
Снимка: iStock

Зеленчуците са една от най-полезните храни и присъствието им в диетата на всеки е задължително. Ако не ги консумирате в достатъчни количества, тялото ви изпраща определени сигнали. Пет знака са доказателство за това колко важно е да ги в включите в хранителния си режим включват – умора, запек, влошено състояние на кожата, компрометиране здраве на костите и бавно заздравяване на раните.

Недостиг на зеленчуци в диетата – кои симптоми го издават

„Листните зеленчуци са богати на фибри, които помагат за здравословното храносмилане и предотвратяват запека. Ако имате редки изхождания или проблеми с изхожданията, това може да е липса на диетични фибри от листни зеленчуци“, обясни диетологът Тейлър Осбалдестън от Durand Health , който препоръчва 25 до 30 грама диетични фибри на ден за възрастни.

Лекар: Това са най-евтините и най-полезните зеленчуци за сърцето

Запекът може да бъде причинен и от липса на физическа активност, тоест твърде малко или твърде много упражнения, недостатъчна хидратация, тревожност, депресия и други, според Националната здравна служба на Обединеното кралство.

„Листните зеленчуци съдържат много основни витамини и минерали, включително витамин А, витамин С, витамин К, фолиева киселина и желязо. Намаленият прием на тези зеленчуци в диетата може да причини дефицит на хранителни вещества, което може да причини симптоми: умора, отслабена имунна функция, бавно заздравяване на рани и компрометирано здраве на костите “, казва д-р Йоханес Увайс от Broadgate General Practice.

 

„Тези растителни храни съдържат антиоксиданти и фитохимикали, които помагат за здравето на кожата. Ако не приемате достатъчни количества от тях, кожата ви може да стане прекалено суха, да загуби блясъка си или да стане твърде чувствителна към вредите от околната среда“, казва диетологът Мари Сабат .

„Неадекватният прием на тази важна храна може да причини умора , слабост и липса на енергия. Препоръчителният дневен прием на желязо за възрастни е осем до 18 милиграма, а магнезий е около 310 до 420 милиграма“, каза д-р Осбалдестън, добавяйки, че обикновено две чаши листни зеленчуци трябва да се консумират ежедневно.

„Ако в диетата ви не присъства достатъчно количество от тази растителена храна, може да ви е по-трудно да поддържате здравословно тегло или да имате затруднения с контрола на порциите“, казва д-р Увайс. Зеленчуците обикновено имат много фибри и малко калории, така че помагат за регулиране на телесното тегло.

Още: Лекар: Яжте тези зеленчуци, за да свалите високото кръвно налягане по естествен начин

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самодиагностика и самолечение!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Чао на високото кръвно - тези супер трикове вършат чудеса

Лекар: Тези храни водят до диабет дори и ако не ядете захар

Може ли да се яде козунак при диабет?

Магнитните бури ви влиият неприятно? Открийте тук дали сте метеозависими - веднага ще ви стане ясно

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com