6 признака за проблеми със стомаха, които не бива да пренебрегвате

4951
6 признака за проблеми със стомаха, които не бива да пренебрегвате
Снимка: Pixabay.com

Проблемите с храносмилателната система са често срещани. Те могат да бъдат от различен характер, затова и симптомите за различните заболявания са различни.

Храносмилателната система е сложен механизъм, който включва няколко органа - хранопровод, стомах, дебело черво, панкреас и черен дроб. Проблемите в тази система могат да се проявят с различни симптоми, които понякога са трудни за диагностициране. Важно е да бъдем внимателни към тях и да потърсим медицинска помощ, когато забележим нещо притеснително.

Още: Има ли фамилна обремененост за рак на кожата?

В следващите редове ще разгледаме шест признака, които може да подсказват за проблеми с храносмилателната система и които не бива да пренебрегваме.

Трудно преглъщане

Ако изпитвате затруднения или болезнено преглъщане на храната или напитките, които консумирате, е важно да посетите лекар. Това може да бъде индикация за сериозен проблем в храносмилателната система, особено ако симптомите се влошават. Лекарят ще ви зададе въпроси относно наличието на кашлица, загуба на глас или чувство на наситеност след малко количество храна, за да диагностицира точно състоянието ви.

Газове и дискомфорт

Метеоризмът е нормален, но ако газовете са придружени от дискомфорт в корема, загуба на тегло или промяна в структурата на червата, това може да бъде признак за проблем в храносмилателната система. Внимателно наблюдавайте симптомите и направете консултация с лекар при необходимост.

Подут корем

Трудностите при обличане на дрехите ви могат да бъдат резултат от подут корем, поради задържане на газове. Въпреки че този симптом често се дължи на нормални причини като преяждане или поглъщане на въздух, може да бъде и индикация за сериозно заболяване, особено ако се съчетава с болки в корема и промени в изхожданията.

Необяснима загуба на тегло

Гастроентеролозите често се сблъскват с пациенти, които претърпяват загуба на тегло без видима причина за това. Този симптом може да бъде индикатор за сериозни заболявания като рак на дебелото черво, панкреаса или стомаха, както и за възпалителни заболявания като улцерозен колит и болест на Крон.

Черни изпражнения

Промяната в цвета на изхожданията могат да бъдат индикация за кръвоизливи от горните части на храносмилателния тракт. Това е сериозен симптом, който изисква незабавна консултация с лекар, особено ако се съчетава с други симптоми и ако пациентът е над 40 години.

Недостиг на желязо

Липсата на желязо в организма може да се установи, чрез различни симптоми като умора, чупливи нокти, косопад и жълтеникава кожа. Този недостиг е често последствие от продължителни кръвоизливи, които могат да бъдат свързани с проблеми в храносмилателната система.

Още: Какви са признаците за липса на витамини в организма ни?

Ако усетите някой от тези симптоми или имате други опасения, свързани с храносмилателната система, не се колебайте да се консултирате с гастроентеролог. Ранното откриване и лечение на проблемите в тази система е от решаващо значение за предотвратяване на по-сериозни заболявания.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте с лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com