7 билки, които помагат при висока температура

30387
7 билки, които помагат при висока температура
Снимка: iStock/Guliver

Почти всички хора през периода на заболяване са имали изключително неприятно състояние - повишаване на телесната температура. Треската е защитна реакция на човешкото тяло към болест.

За малки деца и бременни жени се препоръчва понижаване на телесната температура изключително с народни антипиретични лекарства. Традиционните лекарства, използвани от деца и бъдещи майки, от които в съвременната фармакология има много, са несъмнено ефективни, но именно при температура патогенните микроби умират по-интензивно, следователно възстановяването настъпва много по-бързо.

Билковите настойки също се считат за антипиретични средства, които имат противовъзпалителен ефект и помагат за повишаване на защитните сили на организма.

Храните, които ще ви помогнат да свалите високата температура по-бързо

Някои храни могат да ви помогнат да свалите по-бързо високата температура. Те са богати на протеини и желязо (месо, яйца и черен дроб)....

1. Интересен народен антипиретик е пърженият лук. Трябва да се яде в самото начало на заболяването, когато температурата едва започва да се повишава. Това лекарство ще предотврати сериозни респираторни заболявания.

2. Популярните антипиретични лекарства, които имат противовъзпалителен ефект, включват цветовете на черен бъз, така че тази билка върши отлична работа.

3. Червената боровинка се справя добре с повишената телесна температура - много ефективно противовъзпалително, антимикробно, диуретично и тонизиращо средство.

4. Кората от върба се счита за добро народно антипиретично средство. Наличието на фенолни гликозиди, флавоноиди и танини в това растение прави възможно използването на върбовата кора (освен като антипиретик) като стягащо и кръвоспиращо средство.

Ако искате да свалите високата температура, ЯЖТЕ този плод

Един от най-вкусните плодове са смокините. Милиони хора обожават да ги похапват и се възползват от всичките им полезни свойства. За съж...

5. Най-известното и широко използвано средство за понижаване на температурата е градинската или горската малина. Наличието на салицилова киселина в това зрънце позволява да се използва при настинки като мощен антисептик.

6. Запарката от пъпки на топола също е ефективно антипиретично, противовъзпалително и потогонно средство. Препоръчително е да се приема с листа от лимон или ягода.

7. Бял равнец. Това една от билките, които се използват най-често по време на настинки и грип, за да може да се намали температурата. Тя има уникалното свойство да стимулира изпотяването, намалява осезаемо високата температура и подпомага за премахването на токсините от организма. Това подпомага не само понижаването на температурата, но и подобряването на общото състояние като цяло. При нужда си направете чай от тази билка, като за още по-голям и бърз ефект може да я комбинирате и с малко количество джинджифил.

Антипиретичните лекарства могат да се използват и под формата на сложни многокомпонентни лекарствени препарати, голям избор от които се предлага от аптеките. Преди да използвате народни средства, които понижават телесната температура на дете или бременна жена, не забравяйте да се консултирате с вашия лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com