7 причини да се откажете от възглавницата си

5741
7 причини да се откажете от възглавницата си
Снимка: iStock/Guliver

Все повече експерти са на мнение, че е по-добре да спим без възглавница.  Запознайте се с техните седем убедителни довода да се откажете от нея.

1. Причинява алергии

Пълнежът на възглавниците е благоприятна среда за развитието на бактерии и акари. Последните могат да причинят куп неприятности: алергии, хрема, запушен нос, кихане и сълзене на очите. За да се отървете от акарите, се препоръчва възглавницата да се пере в гореща вода на всеки 4-6 месеца. По-точно по този начин ще намалите броя на паразитите, но няма да ги унищожите напълно. Единственият изход е да изхвърлите възглавницата.

Едва ли предполагате, че в старите възглавници има толкова много микроорганизми и прах, и теглото им съставлява 1/3 от теглото на цялата възглавница.

2. Може да причини бронхиална астма

Когато редовно вдишваме гъбични спори, те започват да се натрупват в белите дробове. За да се отърват от тях, бронхите започват енергично да произвеждат слуз, наситена с антитела, които са предназначени да се борят с „нашествениците“. Тази реакция се дължи на характеристиките на човешкия имунитет. И всичко завършва с развитието на бронхиална астма.

Как и колко често трябва да перете възглавниците си

Що се отнася до спалното бельо, сигурно сте внимателни при смяната и прането на чаршафите и завивките си, но можете ли да кажете същото...

3. Хъркане и сънна апнея

Когато носът ви е запушен, просто е невъзможно да заспите - сънят е повърхностен, тъй като той силно зависи от дишането. Ако дишате през устата, тогава нищо чудно да започнете да хъркате. Понякога хъркането води до сънна апнея - временно спиране на дишането, което може да навреди на вашето здраве. Гърлото ви пресъхва, вие се събуждате от време на време, за да изпиете чаша вода. Възможно е дори да се появи кашлица. И всичко това е свързано с възглавницата.

4. Провокира главоболие

Добрата възглавница трябва да поддържа главата и шията на ниво с гръбнака. Поради факта, че възглавницата губи формата си с течение на времето, тя спира да осигурява добра опора и в крайна сметка се събуждате с главоболие, болка във врата или рамото. И често в средата на деня внезапно се появява необяснима мигрена.

5. Влошава съня

Защо спим зле на ново място?

Когато отидат на ново място, мнозина изпитват проблеми със съня. Според твърденията на учените това се случва, тъй като новото място се...

Запушен нос, неудобна поза на врата - за какво качество на съня можем да говорим в случая? И всичко това се дължи на възглавницата.

6. Причинява акне 

Същите паразити и микроорганизми, живеещи във възглавницата ни, могат да провокират акне. Най-лесният начин да се справите с този проблем е да смените калъфката, ако не всеки ден, то на всеки два дни със сигурност. Но рано или късно това няма да е достатъчно и може би ще е по-д0бре да помислите над варианта да се откажете от възглавницата.

7. Провокира аспергилоза

Това заболяване се развива поради вдишването на спори от гъбичките, които обитават възглавницата ви. Обикновено те са безвредни за хората. Но ако човек има белодробно заболяване, отслабена имунна система или тежка форма на грип, тези спори могат да причинят инфекция, като нахлуят в белите дробове и дори други органи. Симптомите включват висока температура, задух и отделяне на храчки с кръв. Ходът на заболяването може да бъде изключително тежък, особено ако не бъде диагностицирано навреме.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Мазните храни, които са полезни за кръвното

Кой е най-добрият лек за схванат врат

Това са най-добрите храни за забавяне на стареенето

Лекар: Сутрин НЕ ставайте от леглото, докато НЕ направите това

Витамините и храните, които разреждат кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com