7 симптома, които показват хормонален дисбаланс при дамите

9741
7 симптома, които показват хормонален дисбаланс при дамите
Снимка: iStock

Хормоналният дисбаланс е често срещан проблем особено сред дамите, които го преживяват нелеко. Много от признаците обаче са общи са различни здравословни състояния и откриването на същинския им причинител се осъществява в по-късен етап. В следващите редове ви представяме някои от най-характерните симптоми, свързани с хормоналния дисбаланс. Все пак, съветваме ви при наличие на някой от тях да се консултирате със специалист възможно най-скоро.

Най-характерните симптоми

Акне

Един от най-характерните симптоми на хормоналния дисбаланс е появата на упорито акне. Сериозните състояния налагат лечение под наблюдение на дерматолог и задължително изследване на определени хормони. Ниските нива на андроген определено водят до поява на акне по цялото тяло.

Умора и главоболие са симптоми при дефицит на ...

Главоболие

Главоболието може да е резултат от преумора, безсъние и прекален стрес, което от своя страна води и до промяна в нивата на хормоните - понижаване нивата на естроген. Главоболието обаче може да е симптом не само при ниските нива на този хормон, но и при завишените. Понякога може да изпитвате и чести промени в настроенията при дисбаланс в естрогена.

Безсъние

Проблемите със съня и липсата на качествен сън може да отключи редица здравословни проблеми. Свързва се най-вече с промени и понижени нива на хормона прогестерон. 

Специалистите споделят, че често родилките страдат от инсомния, тъй като след раждане нивата на естроген и прогестерон са по-ниски.

Прекомерно изпотяване

Друг много характерен симптом, свързан с хормоналния дисбаланс, е прекомерното изпотяване. Хормоните отговарят за регулиране на телесната температура, а когато има проблеми в нивата им, е възможно да усетите така наречените топли вълни. Състоянието е характерно например за дамите в менопауза, но в друг случай е добре да се консултирате със своя лекар.

Витаминът, който е важен за нашето здраве

Хронична умора

Ако постоянно се чувствате уморени и без енергия, а не се претоварвате толкова много в ежедневието си, вероятно състоянието ви касае здравословен проблем. Най-често се свързва с проблеми на щитовидната жлеза и хормонален дисбаланс.

Резки промени в килограмите

Независимо дали напълнявате, или отслабвате рязко, е необходимо да се погрижите за здравословното си състояние и да откриете първопричината. Рязкото напълняване може да бъде породено от излишък или недостиг на хормоните кортизол, естроген, инсулин или тестостерон - най-често напълняването е в коремната област. Бавният метаболизъм пък може да е свързан с проблеми с хормоните на щитовидната жлеза.

Засилен косопад

Косопадът или алопецията на хормонална основа могат да се дължат на дисбаланс в нивата на инсулина, тестостерона или щитовидната жлеза. Особено при жените високите нива на тестостерон се свързват с косопада.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com