7 стъпки към здрав стомах

7954
7 стъпки към здрав стомах
Снимка: iStock

Това са стъпките към здрав стомах:

Стъпка 1: Яжте правилно

Най-значимите хранителни навици-врагове за стомаха: големи паузи между храненията (6-7 часа вече са твърде много, с изключение на задължителната дълга пауза между вечерята от предишния ден и закуската на следващия ден, което е норма), преяждане ( консумация на повече от 300-400 мл храна наведнъж), навикът да се яде бързо на празен стомах, пиене на газирано и алкохол. Здравословното превантивно хранене включва:

• Поне три хранения на ден (или по-добре - 4-5 хранения на ден).

• Използването на малки порции (200-350 ml наведнъж).

• Отказ от бързо хранене, твърде тежки пържени храни, прекалено пикантни и солени. Ограничаване на употребата на газирана вода.

• Увеличаване дела на пресни зеленчуци и фибри в диетата (пълнозърнести храни, трици, зеленчуци, плодове).

Като цяло правилното хранене, което допринася за здравето на стомаха ви, изглежда така: ядете 3-5 пъти на ден приблизително по едно и също време, не се наяждате до насита, но спазвайте мярката, яжте готвени домашно приготвени ястия, а не преработени храни или сладкиши, яжте много зеленчуци, плодове, пълнозърнест хляб, избягвайте бързо хранене, пържени храни.

За здрав стомах се съобразявайте с това преди да ядете

Стъпка 2: Отървете се от наднорменото тегло

Първо, наднорменото тегло е един от основните рискови фактори за развитие на стомашни заболявания, второ, ако имате значително наднормено тегло, значи се храните прекомерно и неправилно - и това също е рисков фактор. Сваляйте излишните килограми по най-здравословния начин – чрез здравословна нискокалорична диета и повишена физическа активност.

Важно: строгите диети и други варварски методи („вълшебни хапчета“, чайове, народни средства) за отслабване причиняват сериозен удар на стомаха, следователно, когато се отървете от наднорменото тегло, бъдете възможно най-внимателни за храносмилателната си система.

Стъпка 3: Откажете пушенето

Най-пряката последица от тютюнопушенето са стомашните язви, които се срещат 4 до 5 пъти по-често при пушачите, отколкото при непушачите. Ако човек вече е болен, пушенето значително ускорява развитието на язви и причинява всякакви усложнения. Освен това се забелязва, че на фона на тютюнопушенето лечението на пептична язва е по-малко ефективно. Следователно, профилактиката и лечението на стомашни язви е пълното отхвърляне на цигарите.

4 условия за здрав стомах!

Стъпка 4: Не злоупотребявайте с алкохол

Язвите и ракът на стомаха са много чести заболявания при хора, които злоупотребяват с алкохол. За да неутрализирате този рисков фактор, се откажете напълно от алкохола или ограничете консумацията му до максимално допустимата доза, която е 30 ml етанол на ден за мъжете и 20 ml етанол на ден за жените. Пийте само висококачествен алкохол, желателно е не на празен стомах.

Стъпка 5: Увеличете физическата активност

Фитнес класовете подобряват кръвообращението, а състоянието на мускулите (по-специално на мускулния скелет на коремната стена) може пряко да повлияе на здравето на храносмилането. Уверете се, че вашата физическа активност надвишава минималната норма - 150 минути активност с умерена интензивност на седмица. Също така е важно правилно да координирате фитнес дейностите и храненето: например трябва да ядете 1,5-2 часа преди тренировка и след 1,5-2 часа. В този случай ще ви бъде по-удобно да практикувате и храносмилателният процес няма да бъде нарушен.

5 храни за здрав стомах, които да включите в диетата си

Стъпка 6: Освободете се от стреса

Често срещаната фраза „Получих язва от стрес“ има реална основа. Стресът (както остър, така и хроничен) провокира вазоспазъм в стомаха, което от своя страна причинява влошаване на секрецията на слуз за защита на лигавицата, след това се нарушава защитната функция на лигавицата по отношение на агресивния стомашен сок. Така се развива стомашна язва под въздействието на стрес. Опитайте се да се справите със стреса и вземете превантивни мерки навреме, за да премахнете ефекта му върху тялото. Следете диетата си по време на периоди на нервно напрежение.

Стъпка 7: Контролирайте здравето на храносмилателната система

Повечето заболявания на стомаха се развиват постепенно и се усещат през целия период на развитие. Затова е важно постоянно да се следи здравето на стомаха, както и на цялата храносмилателна система, тъй като всяко заболяване на системата може да провокира или обостри заболявания като гастрит или язва. Стандартният контрол на здравето на храносмилателната система включва годишни прегледи, периодично (1 път годишно) пълна кръвна картина, включително холестерол, скрининг за рак на дебелото черво.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com