4 условия за здрав стомах!

7590
4 условия за здрав стомах!
Снимка: silviarita / Pixabay

Мисъл на Отто Крайтнер гласи: "Живеем не от това, което ядем, а от това, което храносмиламе". Това може да ви озадачи, но именно тази мисъл е особено актуална в грипния сезон. Здравата лигавица на стомаха е една от главните бариери за вирусите, които ни връхлитат.

1. Любов и спокойствие
 Нима има по-точно обяснение за механизмите свързани с реакциите на стомаха в дадена ситуация от моментите, в които сме влюбени? Къде усещате „пърхане на пеперуди“ или тягостно „свиване на топка“ от напрежение ? – в стомаха. Любовта, като една от най-висшите форми на емоция при човешките същества, отключва важни биохимични процеси, случващи се не само в областта на гръдния кош, а и в горната част на стомаха. Няма нищо случайно. Ако разгледате карта на човешкото тяло, неминуемо ще забележите, че в областта на гърдите и горната част на стомаха се забелязва значително струпване на нервни мрежи. Мястото е т.нар. слънчев сплит. При повечето проблеми със стомаха, първо се търсят психологическите причини. Създайте си хубави емоции, за да сте здрави.

2. Детоксикация и правилно хранене
Храната ни съдържа толкова много консерванти и химикали, че не само е загубила част от своите полезни съставки, но и допълнително натоварва работата на стомаха, черният дроб и бъбреците с токсини, които успешно създават стомашно-чревните оплаквания и интоксикацията на организма. Лекарствата, които приемаме, също „атакуват“ стомашната лигавица. Класически пример за това са антибиотиците, а за да се неутрализираме действието от тях знаете, че лекарите препоръчват да приемаме и пробиотици. Токсичните вещества са в основата на хроничните заболявания, именно затова е важно да детоксикираме организма си редовно, особено след боледуване.

3. Силен имунитет
 Имунитетът и здравословното състояние на стомаха са взаимно свързани. От една страна нездравословното хранене и честите боледувания създават вероятността от инфекции, а от друга страна болният стомах рано или късно срива имунитета ни. Съществуват няколко важни принципа, които трябва да се спазват всеки ден, за да задържим имунитета и да запазим здравето на стомаха си.

- Трябва да приемаме повече вода всекидневно. Нормалният прием на вода е с по 30-40 милилитра на килограм телесно тегло всеки ден.
- Трябва да се храним редовно с храни, които благоприятстват незадържането на храни в стомаха. Или иначе казано – да няма излишно гниене на храна в стомаха. Много течности и свежи плодове и зеленчуци, както и пълнозърнестите храни улесняват работата на стомаха и подобряват чревната перисталтика.

4. Балансът на минералите в тялото
Не много от нас са наясно, но недостигът на желязо в организма е сред основните причини за проблемите като запек и диария. Подобен недостиг, води до забавяне на чревната перисталтика или иначе казано – води до лениви черва. Когато съществува подобен недостиг в мускулните клетки на чревните власинки, бива затруднено движението на хранителните вещества, а и освен това намалява и резорбцията на течности. Резултатът от всичко това е т.нар. разстройство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Защо Гергьовден е "Ден на храбростта и Българската армия"?

Как правилно се пържат бланширани картофи, така че да са много хрупкави?

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com