8 грешки в денталната грижа, които вредят на зъбите

6388
8 грешки в денталната грижа, които вредят на зъбите
Снимка: iStock/Guliver

Над 2 милиарда души в световен мащаб страдат от развалени зъби. Голяма част от хората правят ежедневни грешки относно грижата за зъбите си, без дори да подозират за това. Такива грешки водят до сериозни заболявания на зъбите и загуба на парични средства. 

По-долу ще изброим основните грешки, които допускаме и бихме се радвали, ако успеем да ви спестим сериозен проблем със вашите зъби.

1. Пренебрегваме неприятната миризма, идваща от устата.

Появата на лоша миризма може да означава заболяване на венците, както и лоша хигиена. Понякога ние самите не я забелязваме, но се усеща от хората, с които разговаряме. Може да тествате дъха си, като оближете китката от вътрешната страна. Помиришете я след 10-тина секунди. Така, ако миризмата е неприятна, измийте си зъбите или ако нямате възможност в момента, поне си вземете дъвка или смучещ бонбон.

2. Ядем и пием след миене на зъби. 

Естествено, че ще ядете и пиете, след като сутринта сте си измили зъбите. Но най-важното е вкусът на четката за зъби да е последния за деня. Дори едно безобидно пиене на чай преди лягане, може да има негативен ефект върху зъбите ви.

3. Не четкаме достатъчно дълго.

Едва ли едни 30-40 секунди биха били достатъчни. С толкова четкане лесно можем да си причиним зъбен кариес или друг проблем. Има правило, което гласи: "поне 30 секунди на всеки от четирите квадранта на устата". Това прави 2 минути за цялата уста.

Топ средства за избелване на зъбите без посещение при зъболекар

Процедурите за избелване на зъби са не само много скъпи, но и често се оказват не особено щадящи за зъбите. Основният недостатък на пов...

4. Не изплакваме зъбите си след миене.

Редно е устата да се изплакне с вода след миенето на зъбите. Това намалява с 25% риска от зъбен кариес. Четката за зъби има интензивен вкус, но лесно ще свикнете. В никакъв случай обаче не поглъщайте водата! 

5. Понякога четкаме твърде силно.

Ако става въпрос за полирането на зъби, може по-силно да ги търкате. Но правейки това, се увеличава риска от увреждане на емайла, както и да направите по-чувствителни зъбите си. От значение е и подборът на правилната четка за зъби, която да ви подхожда. Консултирайте се със своя зъболекар, ако е необходимо.

6. Мием зъбите си веднага след хранене.

Зъболекар каза начинът, по който хората НЕ ТРЯБВА да си мият зъбите

Зъболекарят Маркус Фелбер разказа как да не си миете зъбите, за да не навредите на здравето на устната кухина. В интервю за списание &...

Това е грешно. Особено ако сте хапвали нещо кисело. Това може да има негативни последствия на емайла на зъбите. Изчакайте поне 30 минути след хранене, за да ги измиете.

7. Не сменяме често четката си за зъби.

Препоръча се това да става на всеки 3 месеца. Може да го направите и в момента, в който прецените че вашата четка вече е променена и захабена. 

8. Не подменяме четката си, когато сме болни.

Четката за зъби в никакъв случай не може да убие бактериите в устата. За това, когато сте болни, заменете четката си с друга, за да не се разболеете отново на по-късен етап. И за да сте сигурни, че тя не докосва другите четки през времето, докато сте болни, най-добре я отделете. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com