8 лечебни билки трябва да присъстват във всеки дом

9668
8 лечебни билки трябва да присъстват във всеки дом
Снимка: iStock/Guliver

България е благословена с прекрасна природа, а билките, които виреят на нейна територия са хиляди. От векове нашият народ използва даровете от природата за лекуването на доста заболявания и всяко семейство се стреми да има винаги в шкафа най-добре познатите и известни билки.

Науката за билките е необятна, но всеки може да си събере в подходящото време тези, които най-често се използват и имат доказан ефект при различни заболявания.

Билки за железен имунитет

Много от билките укрепват имунната система и затрудняват навлизането на вируси в тялото. Това каза д-р Елена Лесивская, изследовател в ...

Стомашно-чревен тракт

За да овладеете проблеми със стомашно-чревни тракт, е добре в домашната аптечка да си набавите няколко много познати билки.

· Дъбовата кора е чудесна при възникнало възпаление по лигавицата на стомаха или червата. Тя има свойствата на антиоксидант. Отварата от дъбова кора се приготвя лесно. Нужна е 1 ч. л. изсушена дъбова кора. Тя се изсипва във вряща вода (1 чаша). Оставя се да ври 1 час, а след това се пие три пъти на ден по 1 до 2 чаени лъжици.

· Жълтият кантарион е чудесен при гастрит, колит или диария. Той действа отлично на храносмилателната система и обмяната на веществата.

· Лайката е третата важна билка от вашата природна аптека. Тя е почти универсална. Тя успокоява, обезболява и действа противовъзпалително.

Лечебни билки при вируси и грип

  В сезона на вирусите и грипа все повече хора търсят начин да се предпазят ефективно от тях или да се излекуват по-бързо и по-л...

Отделителна и полова система

Тук е добре да се снабдите с корен от виолетка и женско биле. Тези билки имат изявено антисептично действие.

Подсилване на имунитета

В сезона на грипа е добре да се подсили имунитета с пиенето на чай от шипки, малина, касис, подбел и невен. Всички тези билки набавят нужното количество витамин С на организма и му помагат да се бори с вирусите.

Нервна система

Кои билки помагат срещу болка и възпаления

Още от древността хората използват билките, за да подобрят здравето си или да си помогнат по време на болест. Днес учените безспорно са...

Ежедневният стрес и напрежение могат сериозно да увредят нервната ни система. Затова е добре да се вземат мерки предварително. Чудесни за този проблем са билките мента и валериан. Те помагат за преодоляване на безсънието и успокояване на нервите.

Нужните ви билки можете да купите от специализираните билкови аптеки. Ако имате желание, а и известна доза търпение, потърсете информация в мрежата как сами да си ги съберете и изсушите, за да може да ги използвате през годината по всяко време.

Добре е да следите посочения срок на годност на пакетчетата или да си ги записвате, ако сте си ги събирали сами. Трябва да знаете, че корените се съхраняват до 5 години. Плодовете траят до 3 години, а най-малка е трайността на цветята, листата и пъпките – до 2 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com