8 заболявания, заради които ръцете изтръпват през нощта

66738
8 заболявания, заради които ръцете изтръпват през нощта
Снимка: iStock

Изтръпването на ръцете особено през нощта е оплакване, което засяга не само възрастните хора. То може да се появи при пациенти на всяка възраст. Основната и най-честа причина, поради която ръцете изтръпват през нощта, е цервикалната остеохондроза или отлагането на соли в шийните прешлени.

Това заболяване се среща при 70% от населението на възраст над 50 години, но неговото развитие започва след навършването на 30 години. Остеохондрозата се среща все по-често и при юноши.

Заболявания, които водят до изтръпване на ръцете през нощта

1. Цервикална остеохондроза, спондилоза, херния на междупрешленните дискове и на шийните прешлени - именно от тази част на гръбначния мозък излизат нервите, водещи към ръцете. Изтръпването може да бъде локализирано: по вътрешната повърхност на ръката, от рамото до върховете на 5-ия и половината от 4-ия пръст на ръката; по задната част на рамото и предмишницата, задната повърхност на 2-рия и 3-тия пръст; по протежение на страничната част на ръката до палеца и показалеца.

Тези симптоми с ръцете и краката издава дефицит на желязо

При общ патологичен процес на долната цервикална област местоположението на изтръпването може да бъде различно. Главоболието с цервикална остеохондроза също не е необичайно.

2. Синдром на карпалния тунел - това заболяване представлява компресия на нервите, водещи до ръката в тесен канал, образуван от костите на китката. Възниква при продължителна дейност, свързана с еднотипно натоварване на ръцете от вида на движенията на флексия-разгъване (работа на компютър, свирене на музикални инструменти, сглобяване на части, поточна линия). В този случай се наблюдава изтръпване на цялата ръка или нейните части строго под китката, понякога се наблюдава изтръпване на пръстите. Горните части на ръката не участват в патологичния процес.

3. Полиартрит на малките стави на ръцете - характеризира се с наличието на прояви на изтръпване, засягащи само пръстите.

Треперят ви ръцете - ето какво означава това

При патология на раменните или лакътните стави симптомите ще се появят в подлежащите участъци на горния крайник.

4. Захарен диабет и други метаболитни нарушения (черен дроб, бъбреци, ендокринна патология) - това включва и злоупотребата с алкохол и никотин, тъй като механизмът за развитие на патологията е много подобен. Изтръпването в същото време има "възходящ" характер, започва с по-отдалечени отдели и постепенно с течение на времето се "издига" нагоре. Това се случва, когато са включени по-големи съдове. Обикновено и двете ръце са засегнати наведнъж, усещанията са симетрични.

6. При хипертония изтръпването на ръцете през нощта се появява само при повишено ниво на кръвното налягане.

7. Заболявания на сърцето - тук трябва да обърнете внимание коя ръка е изтръпнала. Ако се усещат неприятни усещания в дясната ръка, това може да се отдаде с висок процент вероятност за цервикална остеохондроза. Но изтръпването на лявата ръка може да е признак на сериозни сърдечни проблеми, като ангина пекторис или инфаркт.

Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат супа

Ако изтръпването на лявата ръка се появи внезапно, особено през нощта, и не изчезне в рамките на един час, посещението при лекар е задължително.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самодиагностика!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com