Агаве – лечителят в градината ви. Няма да повярвате какви свойства притежава

25389
Агаве – лечителят в градината ви. Няма да повярвате какви свойства притежава
Снимка: iStock

Агаве е растение, чиято родина е Мексико. Вирее във вулканичните почви там, но се отглежда безпроблемно и в България, подобно на алое вера, и също като него е сукулент. Сокът на растението, наричан сироп или нектар от агаве, добиван от вътрешността му, е с изключителни ползи и намира широко приложение в кулинарията и в грижата за здравето. Ето кои са някои от най-полезните свойства на агаве, което не случайно ацтеките наричали „дар от боговете“.

1.       Безопасен подсладител

Растението, което е полезно за организма и отвън, и отвътре!

Алоето е богато на витамини и минерали Алое вера съдържа витамини А, В12, С и D, както и на фолиева киселина, холин, калций, магнезий,...

В хранително-вкусовата промишленост сиропът от агаве се използва като безопасен заместител на захарта. Калориите в сиропа са много по-малко от тези в захарта, а е в пъти по-сладък, което намалява използваното количество и води до редуциране на погълнатите калории. Мек на вкус и с нисък гликемичен индекс, той намира приложение в продукти, предназначени за отслабване или контрол на теглото.

За разлика от неорганичните и изкуствени подсладители сокът на агавето е полезен за здравето и не създава опасност от развитие на сърдечносъдови и туморни заболявания. Сиропът от агаве се прилага не само като подсладител в продукти, но се продава и готов за консумация. Вкусът му напомня на този на меда, но за разлика от него не придава аромат на продуктите, в които е вложен.

Това го прави неутрален подсладител, подходящ за всичко. Може да се хапва в чист вид, но в умерени количества, за да не навреди, или да се влага при приготвяне на тестени, сладки изделия, дресинг за салати у дома. Сиропът е ценен и с това, че потиска апетита и така подпомага отслабването.

2.       Продукт, подходящ за диабетици

Гликемичният индекс на агаве е само 27, тоест доста по-нисък дори от този на ябълката. Това прави сиропа от агаве подходящ дори за хора, имащи здравословен проблем, свързан с кръвната захар или обмяната на веществата. Доказано агаве стимулира производството на хормон, който регулира нивото на инсулина в кръвта, което го прави продукт, подходящ за страдащите от диабет.

Домашен лек от алое, който може да се прибавя към всяка напитка

Като лечебно растение, алое вера се използва за трениране на рани, циреи и проблемен скалп. Приемано вътрешно, то повишава имунитета, п...

3.       Агаве за борба с остеопорозата

Растението съдържа субстанция, която успешно се бори с процесите на декалцификация в организма и последващата остеопороза. Така консумацията на сироп от агаве подпомага поддържането на опорно-двигателния апарат и предпазва от заболявания, свързани със загуба на костна плътност.

4.       Здрава кожа

Външното прилагане на сока от растението помага за заздравяване на гнойни рани и борба с бактериални инфекции на кожата.

5.       Нормално функциониране на червата

Невероятен домашен лек с алое, мед и лимон

Тази страхотна рецепта за мазило с алое, ще ви помогне със справянето с много неразположения и ще ви освободи от пиенето на прекалено м...

Консумацията на сиропа от растението поддържа перисталтиката на червата, подпомага дейността на храносмилателната система и изхвърлянето на излишните течности от организма. Така до известна степен агавето се явява диуретик.

6.       Лечение на вирусни инфекции и грип

Агаве намира приложение при профилактиката и лечението на грип, вирусни инфекции, облекчава кашлицата и болките в гърлото.

7.       Здраве за целия организъм

 Сиропът от агаве е полезен и за черния дроб, жлъчката, бъбреците, намалява неприятните симптоми преди и по време на менструалния цикъл при дамите и облекчава упорития цистит.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Киста на млечните жлези: Причини, симптоми и лечение

Какви са признаците за липса на витамини в организма ни?

Нов кръвен тест показва изключително висока точност при откриване на рак на дебелото черво

Ето колко часа седене може да повиши риска от ранна смърт

Лекар: Това е най-добрият зеленчук за отслабване и забавяне на стареенето

По колко дробчета може да ядете без вреда за здравето

Какво се случва с тялото, ако пиете вода с мента всеки ден

Лекар: Този зеленчук предпазва от кръвни съсиреци

Мед и канела - как тази комбинация влияе на тялото

Турски учени: Яжте киселото мляко така, за да е полезно за холестерола

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com