Академик от БАН: Хомеопатията е лъженаука

7180
Академик от БАН: Хомеопатията е лъженаука
Снимка: Getty Images/Guliver

Хомеопатията е категорично една лъженаука. Това заяви академик Иван Юхновски, член на БАН, според който принципите ѝ били разработени преди развитието на медицината и трябва да се отрече като наука.

Толкова по-зле за лекарите, клели се с Хипократова клетва, че препоръчват хомеопатията, категоричен беше Юхновски. Няма болести от сериозен вид, които да се лекуват с хомеопатия, заяви академикът. Той предупреди, че заради хомеопатия може да има фатални последици при сериозни случаи, а в САЩ имало смъртни случаи заради хомеопатия.

В Русия предлагат да се забрани хомеопатията

Комисията за борба с псевдонауката при Президиума на Руската академия на науките (РАН) е подготвил меморандум "За псевдонаучността на х...

С тази гледна точка категорично не се съгласи д-р Атанас Михайлов. Той заяви пред Нова телевизия, че има конкретни случаи, при които с хомеопатия се помага на хора, на които не са успели да помогнат антибиотици. Лекарят не разкри име на такъв пациент заради лекарската тайна.

Д-р Михайлов даде друг пример – беладоната влияе на пулса, което всъщност представлява хомеопатичен принцип. Според медицината „генетиката не е важна – като възпитаваме стадото, ще получим конкретни резултати”, смята лекарят.

Никой не отрича психосоматичния ефект на розовото хапче плацебо, но никое сериозно заболяване не се лекува, защото причината за болестта не се атакува, повтори Юхновски. И попита Михайлов защо не е станал Нобелов лауреат, след като лекувал с хомеопатия мозъчни тумори. В отговор д-р Михайлов заяви, че Николай Пирогов е бил хомеопат, като добави още няколко известни имена в медицината. Не ми е известно такова нещо – много хора са се увличали в някакви експерименти, но това не значи, че от тези експерименти са произлезли методи за лечение, опонира Юхновски, според когото хомеопатията противоречи на всички закони на химията и физиката.

На въпрос пречи ли да се опита метод, след като друго не работи, академикът отговори, че ако някой смята, че ще подобри самочувствието на пациента с плацебо, да го направи. И отрече, че фармацевтичният бизнес се интересува от „жалките” доходи от хомеопатия – искал само да привлича пациенти. Идеята е да кажеш, че сестра ти е палава, а всъщност нямаш сестра, завърши д-р Михайлов.

Хомеопатията е безполезна

Швейцарски и британски учени сравниха хомеопатията с плацебото. Тяхното изследване е публикувано в авторитетното медицинско списание La...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кои витамини са най-подходящи за прием през пролетта

Това е най-добрата ядка за сърцето и костите на хората над 50 години

Витамини - сутрин или вечер е най-добре да се пият

Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат фурми

Коя е най-добрата ядка при висок холестерол и по колко трябва да се яде на ден

Сирене - лекар разкри как влияе на черния дроб

Свободните захари повишават риска от сърдечно-съдови заболявания

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com